– Rask utbygging slik at vi får flere innbyggere i sentrum vil være viktig for næringslivet, sier Zhongling Xue, daglig leder for China House i Vormavegen 2 i Eidsvoll sentrum. Sammen med ektemann og kokk Juying Feng, er hun optimistisk på Sundets framtid. Samtidig ser de at en del elementer bør komme på plass for virkelig å få sentrumshjulene i gang igjen. Flere aktører har lagt ned satsingen de siste månedene, og flere lokaler står tomme i øyeblikket. Samtidig er det lite å si på det lokale engasjementet for det som lenge er blitt beskrevet som en perle ved Vormas bredd. «Vi må snakke positivt om Sundet», var gjennomgangstonen under et fullsatt folkemøte nylig.

Zhongling Xue og Juying Feng sitter i det som er et smakfullt bilde på at det er mulig å lykkes i Sundet.

Kinarestaurant i 30 år

Det har riktignok vært fire forskjellige kinesiske drivere siden oppstarten i lokalene høsten 1987, men det har hele tiden vært kinarestaurant der. Nå bor paret og barna i en enebolig på Tomterhagan i Eidsvoll, og drømmer om suksess i hjembygda framover.

– Vi ser positivt på framtida. Selvfølgelig merker vi også at besøkstallene går opp og ned, men vi satser på at humør, smil, god mat og solid service skal trekke restaurantkunder hit, sier Xue.

– Sundet trenger et nytt kjøpesenter. Det hadde vært positivt for utviklingen av sentrum, sier Juying Feng, som har jobbet som kokk i restauranten i 13 år.

– Alltid opptatt av god mat

Det er Eidsvoll Fryseri & Handel Sa som eier restaurantlokalene. Styreleder Lars Kristian Skovseth er full av lovord om leietakeren.

– De har alltid vært opptatt av å servere god mat og gjøre gjestene fornøyde. De har også alltid vært à jour med å betale leien. Jeg håper av hele mitt hjerte at de også lykkes i fortsettelsen, sier han.

– Hva trenger Sundet i framtida?

– Det er viktig med utbygging i og rundt Sundet med leiligheter. Men det er også viktig at det kommer butikker dit for å sikre et bredt vareutvalg. Jeg ser spesielt positivt på utbyggingen av Wergelandskvartalet, sier Skovseth.

Zhongling Xue og Juying Feng kan skilte med plass til over 60 gjester og panoramautsikt over Vorma.

– Omsetningen er helt grei. Lørdager og søndager har vi spesielt bra trykk av gjester, og før jul var det en fin periode for oss. Da var det mange som la julebordet sitt hit. Vi har god plass til å gjennomføre forskjellige arrangementer som bursdagsselskaper og konfirmasjoner, sier Xue, som er sjef for fem ansatte i restauranten.

– Hva vil dere skal kjennetegne Sundet?

– Det er allerede idyllisk og fint her. Men det kan bli mer liv i sentrum. Det bor over 20.000 innbyggere i kommunen, men mange av dem bor ikke her. De bruker gjerne 20 minutter i bilen på å komme inn til sentrum. Vi skal i hvert fall gjøre vårt for at Sundet skal blomstre, smiler Zhongling Xue og Juying Feng.

Planlegger nytt senter

Wergelandskvartalet kan bli startet opp i 2019.

– Aller helst skulle vi startet opp i dag, men det er prosesser som må gjennomføres først. Vi har begynt med grunnundersøkelser, men må også avvente kommunens nye sentrumsplan. Det er først da byggesøknader kan behandles, sier Magne Finsbråten, én av aktørene som jobber med utbyggingsplanene i sentrum. Aktørene planlegger å bygge 250–300 nye leiligheter i Sundet. Og nær to etasjer med butikker.

– Jeg vil kalle det et nærsenter. Det blir én hel etasje med næring i 1. etasje og noe næring i 2. etasje. Det blir ikke et kjøpesenter som de som ligger på Råholt og Jessheim, sier Finsbråten.

– Hvor viktig er det at det skjer utvikling i Sundet nå?

– Det er vesentlig at det skjer utvikling for å beholde Sundet og de butikkene som er der og også få noen nye. Ellers får du et boligområde og et sentrum med mange tomme vinduer. Vi tror på Sundet som handelssentrum med den tilflyttingen som er, sier Magne Finsbråten.

Sundets framtid

River Hustad har vært initiativtaker til å løfte opp engasjementet for Sundet og Sundets framtid.

Hun ledet i forrige uke et folkemøte om temaet.

Der hadde hun forventet at det skulle komme 10–20 mennesker, men salen var stappfull av engasjerte eidsvollinger.

Nå er neste møtet spikret til 31. januar. Der vil temaet være visjonen (på strategisk nivå) for Sundets framtid.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.