• Kom seg unna i tolvte time: Jakthunden Arwen (3) ble angrepet av to ulver, men ble reddet av eieren i tolvte time. Her er hun sammen med Jonny Rustad. Han og jaktlaget var ikke like heldige da ulver gikk til angrep tirsdag i forrige uke. Ulver drepte familiehunden til én av kameratene på jaktlaget.Foto: Bjørn Inge Rødfoss

– Sekunder senere ville bikkja mi vært drept, sier elgjegeren i dag.

Søndag morgen var han ute på jakt som normalt i et område mellom Løntjernbråten i Gullverket og Minnesund. Plutselig hører han bikkja hyle ut i skogen. Han befinner seg cirka 150 meter unna og legger på sprang.

– Jeg var ikke ett sekund i tvil om at hun ble angrepet. Så fort jeg kom opp bakken der hun var så jeg ryggen på to ulver. De hadde satt tennene i henne på hver sin plass. Jeg nølte ikke, siktet og skjøt den ene i løpet av få sekunder. Begge ulvene la på sprang. Den jeg hadde truffet inn i en granskog. Der skjøt jeg den en gang til. Da segnet den om umiddelbart, sier Eidsvoll-mannen.

Ulven Skutt på lisensjakt

For første gang etter den dramatiske hendelsen forteller han sin historie.

– Ulvedebatten er opphetet i Norge. Du vet aldri hva du kan få av represalier ved å stå åpent fram, sier elgjegeren som derfor ønsker å være anonym.

Det vet Jonny Rustad fra Nord-Odal alt om. Tirsdag i forrige uke var han og jaktlaget med på en grufull opplevelse få kilometer fra helgas ulveangrep. De var ikke like heldige.

– Vi slapp to bikkjer i skogen. De fant en elgku som ikke ville stå i los. Den ene begynte å løpe etter. Etter 600–700 meter stoppet den opp. Da var det los i tre-fire minutter og så ble det helt stille. Da tok det cirka ti minutter før vi kom inn til bikkja, sier Rustad.

Der inne i skogen ble de møtt av et forferdelig syn. Jakthunden var nesten helt oppspist.

– Det var helt forferdelig. Én på jaktlaget mitt mistet et kjært familiemedlem. Det skulle vært filmet da han kom hjem og fortalte datteren på fem år at bikkja var drept av ulv. Da hadde folk kanskje forstått hvor hardt dette går inn på oss, sier Rustad.

Han delte hendelsen i sosiale medier og oppfordret jaktlag i nærområdet til å løse lisens og være beredt på å skyte ulv de neste dagene. Det skapte storm.

Gråt etter hendelsen

– Det er kommet en rekke drapstrusler fra fjern og nær. Jeg står godt i stormen, men det er klart at dette ikke er noe hyggelig. Heldigvis har jeg også fått mange støttemeldinger også. Fra hele Norge og Sverige, både jegere og andre, sier Rustad.

– Dreier det seg om samme ulver i begge tilfeller?

– Ja, det er vi ganske sikre på. Det var litt nysnø i området vi var, og vi klarte å spore opp at det var to ulver. De har nok vært i ferd med å markere revir der, sier Rustad.

Tirsdag ettermiddag treffer EUB ham og elgjegeren som skjøt én av ulvene et sted i Eidsvoll. Hendelsene de siste dagene har naturlig nok gått kraftig innpå dem begge.

– Jeg fikk en psykisk knekk der ute i skogen. Jeg gråt for første gang siden datteren min ble født. Hun er 14 år. Arwen er høyt elsket av oss alle. Hun sover i senga vår om natta og er som et fullverdig familiemedlem, sier elgjegeren.

Hunden ble fraktet rett til dyrlegevakta etter ulveangrepet. Der ble hun nøye undersøkt og operert. Det ble konstatert knusningsskader på låret, to knekte og tre bristede ribbein og stort blodtap.

– Hjørnetennene til ulvene rakk helt inn til de indre organene. Men de traff heldigvis ikke noe av det. Nå er faren at hun kan få bukhinnebetennelse. Det vil være svært alvorlige med dårlige odds, sier mannen.

Våker over hunden om nettene

– Hvordan er tilstanden hennes nå?

– Vi følger den sekund for sekund. Jeg våkner hver time om natta for å sjekke at hun fortsatt er i live, svarer mannen.

Han har fått med seg at flere mener at elgjegere ikke bør slippe bikkjene i skogen på jakt.

– Da kan vi like godt la hundene være hjemme. Dyra våre lever og ånder for dette. Det ligger i instinktet og de blir helt gale så fort de skjønner at vi skal ut i skogen, sier elgjegeren.

Mannen forteller en historie fra da han og Arwen var på vei tilbake til bilen etter at den hadde blitt angrepet av ulv,

– På vei over en myr luktet den at det hadde gått en elg der. Da ble den ivrig og ville følge etter i sporene med alle de skadene i kroppen. Det sier litt om hvor dypt dette sitter i kroppene deres. Det er en del av DNAet, sier eidsvollingen.

Statens Naturoppsyn gjorde nøye undersøkelser etter ulveskytingen. Mannen hadde alle nødvendige papirer og godkjenninger i orden. Ulven ble skutt under det som for tiden er lovlig lisensjakt på inntil tolv ulver utenfor ulvesonen. Lisensjakten gjelder fram til mars neste år.

– Det er nærliggende å tro at det var de samme to ulvene som angrep hunder tirsdag og søndag. Vi har dokumentert at det dreide seg om ulveangrep i begge tilfeller. Heldigvis overlevde den ene av hundene. Det var ikke mer enn 30 sekunder om å gjøre før den også ville vært drept, sier Hans Petter Klokkerengen, rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn.

– Opp til hver enkelt

– Hva tenker du om at det skjer slike ulveangrep på hunder?

– Dette kommer vi til å oppleve mer av. Dette kommer bare til å øke i omfang.

– Vil det ikke hjelpe med lisensjakten som nå pågår?

– Det tviler jeg på. I løpet av de snart 30 årene jeg har vært med på dette har det i hvert fall ikke kommet færre slike angrep.

– Har du noen råd til elgjegere som jakter med hund?

Det blir opp til hver enkelt hundeeier. Selv er jeg på jakt nå og slipper hunden. Samtidig vet jeg at det ikke er ulv her, svarer Klokkerengen.

Angrepet av ulv

  • I 9-tiden søndag ble hunden Arwen (3) angrepet av to ulver.
  • Angrepet skjedde i skogen mellom Løntjernbråten i Gullverket og Minnesund.
  • Elgjegeren som eier Arwen løp da han hørte hundens dødshyl.
  • Han rakk akkurat å skyte den ene ulven. Den andre ulven klarte å rømme.
  • Tirsdag i forrige uke klarte ulver å drepe én jakthund bare noen kilometer unna.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.