• Nye pass: For barn fra 0 til 5 år er passet kun gyldig i to år, mens det for aldersgruppen 5 til 10 år er gyldig i tre.

Politidirektoratet hevder kvalitet og sikkerhet krever færre passkontorer, og i forbindelse med framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett foreslår de passutstedelse på 72 utstedelsessteder. På den foreslåtte listen for Øst Politidistrikt står verken lensmannskontoret på Jessheim eller Råholt. Dermed kan barnefamilier og andre måtte reise større avstander for å få ordnet nye pass. For barn fra 0 til 5 år er passet kun gyldig i to år, mens det for aldersgruppen 5–10 er gyldig i tre år.

Skuffet over egen etat

– Gardermoen kan ikke regnes som noe annet enn flyplassenhet, og i praksis vil de ikke kunne utøve service for lokalbefolkningen. Dette er bare trist og i tråd med hvordan Politidirektoratet og politimesteren i Øst har jobbet for hele veien. Argumentene som benyttes er vage og etter mitt syn konstruerte. Dette er både distriktsfiendtlig og i strid med intensjonen om et nærpoliti, sier ordfører John-Erik Vika. Han har selv politibakgrunn, og kjenner etaten bedre enn de fleste.

– Jeg er skuffet over min egen etat. Fra Politidirektoratets side hevdes det at det er en risikofaktor å ha det ute på lensmannskontorene og at fagmiljøene blir for små. Dette er etter mitt syn bare tull, sier Vika.

I dag utsteder mer enn 100 passkontorer under 5.000 pass i året i Norge. Etter det EUB erfarer ønsker Regjeringen gjennom revidert nasjonalbudsjett at et passkontor som skal overleve bør behandle mellom 4.000 og 5.000 saker årlig.

– Letes etter argumenter

Vika mener det letes etter argumenter for å kunne fjerne tjenester.

– For Eidsvoll sin del og andre er det snakk om statlige arbeidsplasser. Vårt lokale lensmannskontor har over tre tusen passøknader i året. Tidligere i prosessen var argumentet at passkontorene måtte ha minimum ett tusen for å bestå. Det er nok opplæring, praksis, kontinuitet og ikke minst lokalkunnskap for å kunne ta imot og godkjenne passøknader på en god måte, poengterer Vika, som minner om a passene blir sendt i postkassen hjem til folk.

– Dette kan heller ikke betraktes som sikkert, dersom dette er ett av argumentene, sier han.

Saken skal behandles i Stortinget før sommeren.

– Må ha passkontor

Ordfører Tom Staahle (Frp) er krystallklar på at flyplasskommunen må beholde passkontoret på Jessheim.

Han rister på hodet over ønsket til Politidirektoratet. Staahle poengterer at Jessheim er det naturlige regionsenteret for over 100.000 innbyggere i de seks kommunene på Øvre Romerike. 

– Det er reinspikka idioti at en by som Jessheim et steinkast fra landets hovedflyplass ikke skal ha et passkontor. Jessheim er en naturlig smeltedigel for på Øvre Romerike. Jeg kan ikke forstå hvorfor innbyggerne her skal måtte reise til Lillestrøm eller i verste fall Oslo for å få ordnet seg pass. Det hører ingen steder hjemme, sier Staahle til EUB.

Inntil det foreligger nye teknologi som for eksempel kan gjøre det mulig å ordne seg nytt pass over nett hjemmefra mener han passkontoret må bevares.

– Passkontoret på Jessheim må beholdes. Punktumfinale.

Skal nås innen én time

90 prosent av befolkningen i alle politidistrikter skal nå et passkontor i løpet av én time, ifølge Politidirektoratet.

I politidistrikter hvor dette skaper utfordringer med tanke på sikkerhet og kvalitet i tjenesten vil man se på andre/kompenserende tiltak, for eksempel bruk av mobile enheter, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i en melding. Ønsket til Politidirektoratet er å samle kompetanse og etablere sterke fagmiljøer med kapasitet.

– Politimestrene har på oppdrag for Politidirektoratet kartlagt hvor de mener at pass bør utstedes i framtiden. Totalt foreslår politiet passutstedelse på 72 utstedelsessteder. I tillegg vil det også utstedes pass på Svalbard og på flyplassene Gardermoen, Sola og Flesland, sier Roll-Matthiesen.

Justis- og beredskapsdepartementet skal ta stilling til forslaget. EUB fikk ikke tilbakemelding på sine spørsmål til Politidirektoratet før denne saken gikk i trykken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.