• Nydelig mat: Her er en av rettene Eva Fjeldstad serverte til frokost og som hun har oppskriftene på i boken sin.
  • Friskt: Her er én av de andre rettene.

I sin nye bok «Takk for maten! – Boka som tarmen din har ventet på», forsøker Eva Fjeldstad å gi deg oppskriften på hvordan du kan få mange ulike bakteriegener i tarmen.

– Forskning viser at de som er syke, har få bakteriegener. Boka inneholder mer enn 50 retter som samtidig skal gi bedre tarmhelse. Alle oppskriftene inneholder en begrunnelse for hvorfor akkurat den maten gleder tarmbakteriene og fordøyelsen for øvrig, sier Fjeldstad.

Vi sitter i eneboligen hennes i Hurdal med panoramautsikt over Hurdalssjøen. Fjeldstad har forberedt flere sunne frokostretter, og det blir naturligvis tid til en prøvesmak. Først ut er chiapudding med kokosmelk, chiafrø og kiwi. Deretter er det duket for havregrøt med frø, nøtter og kiwi.

– Jeg vil at folk skal spise mat som inneholder levende bakterier, mat som nærer de gode bakteriene og ikke mat som dreper dem. Vi må ta med kunnskapen fra fortiden inn i framtiden, sier Fjeldstad.

Mye urter og krydder

«Takk for maten!» er oppfølgeren til «Takk for maten?». Denne utga hun i 2015, og analyserte hvorfor og hvordan «butikkmaten» kan gjøre deg syk. Den første boka kom i et førsteopplag på 2000 eksemplarer. Dette ble revet bort. Nå håper hun på enda bedre salg fordi hun mener disse opplysningene er viktige for folkehelsa.

I den nye boka trekker hun blant annet fram de, for mange, glemte fordelene ved bruk av urter og krydder i maten. Boka har også et kapittel om tarmbakterienes sentrale rolle for helse og velvære, og om hvordan du kan bygge opp og endre mikrobesammensetningen i tarmen din, samt et kapittel som tar for seg årsaker til ulike fordøyelsesproblemer. Boka forklarer også hvorfor du blir bedre av eksempelvis å spise mat med lite FODMAP om du har irritabel tarm, og den gir deg konkrete forslag til hvordan du kan bedre problemene og utvide matvareutvalget.

– Kutt ut sukker

Tall viser at cirka 20 prosent av befolkningen har problemer med fordøyelsen.

– Jeg mener maten er mye av årsaken. Vi spiser for lite som nærer bakteriene og for mye som dreper dem, sier Fjeldstad.

– Hvilke matråd vil du gi til folk i den forbindelse?

– Spis surdeigsbrød og annen fermentert mat som melkesyregjærede grønnsaker og vellagrede oster, kok kraft og spis naturlige søtningsmidler. Gjør du det, så gjør du deg selv en tjeneste, sier Fjeldstad.

Her er et par av frokostoppskriftene i boken:

Havregrøt

Grunnoppskrift per porsjon:

1 dl havregryn og 1 ts. rugmel eller 1 dl kuttet havre

3 dl vann

Eventuelt nøtter og frø

Ha alt i kjelen og hell på vannet om kvelden (om du spiser havregrøt hver dag).

Kok opp under omrøring og la grøten koke noen minutter.

Topp grøten med det du måtte ha av tilgjengelig frukt og bær, nøtter og frø.

Chiapudding

1 dl kokosmelk og 1 liten ss røres sammen og settes i kjøleskapet til dagen etter (minimum 3 timer).

Toppingen kan være all slags frisk frukt og bær, kokosflak, ulike typer frø som solsikke, sesam og gresskarfrø. Ulike typer nøtter som valnøtter, pakannøtter og cashewnøtter er nyttig for tarmhelsen.

Drikk gjerne et glass kambucha eller vannkefir til, og du har fått deg en næringsrik frokost som gleder både kropp og sinn – og ikke minst tarmbakteriene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.