• FOREDRAG: Arkitekt og blyplanlegger, Peter Butenschøn, snakket nylig om Sundet og kommunens planer for en fullsatt Kafé Henrik. Foto: River Hustad
  • RUBIS: Slik ønsker Bjørn Dæhlie at Rubis-området skal bli, blant annet med et bygg i 14 etasjer.
  • BAKGÅRDER: – Stedet preges av bakgårder og forfall, og det mener jeg er helt merkelig når det ligger bare 35 minutter med tog fra Oslo, sier Peter Butenschøn. Foto: Knut Øsmundset
  • KVALITETER: Peter Butenshøn mener kvalitetene i Sundet må utnyttes. Foto: Knut Øsmundset

Butenschøn er en av Norges mest kjente arkitekter og byplanleggere. Han har i en årrekke skrevet og forelest om byer og vært rådgiver for norske bykommuner.

Nylig var han invitert til Kafé Henrik for å fortelle hva han synes om kommunens forslag til områdereguleringsplan for Sundet. Han kom etter invitasjon fra Sundet-entusiast River Hustad.

– IKKE NOE GALT MED PLANEN

– Jeg mener at det ikke er noe galt med planen som sådan, men en plan må ha en strategi. Hva vil politikerne med Sundet? Planen er full av lover og paragrafer, men det hjelper ikke. Den har ingen verdi om den ikke viser hvordan man skal skape de bymessige kvaliteten som Sundet bør få. Jeg har lest alle plandokumentene, og det er mye papir og lite om hvordan man får det til, sier Butenschøn.

– VIKTIG Å GJØRE DET RIKTIG

Arkitekten tror at det er viktig at noen vil gjøre noe med Sundet, og han er overrasket over at det ikke har blitt gjort tidligere.

– Hvorfor har ikke Sundets muligheter blitt utnyttet? Stedet har et voldsomt fortrinn. Det ligger kort fra Oslo og Gardermoen, det har unike kvaliteter med både jernbanestasjon og rett ved elva.

– INVITER UTBYGGERNE

Noe som Butenschøn sterkt fraråder, er å gjøre knefall for utbyggerne.

– Reis til Oslo og invitér de store utbyggerne til Eidsvoll. Sundet er så interessant at de helt sikkert kommer. Det virker som om kommunen tror den driver med utvikling alene, men det er feil. Jeg råder kommunen til å holde en rekke møter. Invitér på et bredt grunnlag – utbyggere, gårdeiere, byutviklere og folket. Grunneiere må samle seg i en aktiv sentrumsforening. Vellykket byutvikling er et samarbeid mellom mange parter. Kommunen må sette seg ned med dem som bryr seg om dette.

Han bruker andre byer og tettsteder i Norge som eksempel på hvordan få til god utvikling.

– Ta Drammen – der forsto de at de måtte få til et slikt samarbeid om det skulle bli bra. Og det ble veldig bra! Et mindre sted er Ringebu i Gudbrandsdalen. Der ble alt gjort riktig. De har bevart stedets egenart og særpreg.

HØYHUS

Butenschøn har ikke noe imot høyhus, bare de ikke bygges på feil sted.

– Sundet har satset på mindre butikker i sentrum, likevel er det i ferd med å dø ut. Kan du forklare det?

– Grunnen til det at det ikke har fungert, er trolig at man ikke har investerte i gater og torg hvor folk kan møtes. Folk ønsker ikke å reise ut for å handle om de har et bedre alternativ nær boligen. De vil gjerne bo og handle på samme sted. De vil gå på kafé, bibliotek, få sitt kulturtilbud, handle sin mat og sine klær der de bor. Gi dem dette tilbudet, og de reiser ikke til Råholt eller Jessheim på kjøpesenter.

BYGG FOR ELDRE OG UNGE

Butenschøn mener at Sundet må bygges ut spesielt med tanke på at eldre og yngre vil finne det som et tiltrekkende sted å bosette seg.

– Tenk leiligheter for disse to gruppene. Skap felles rom for aktiviteter. Ta tak i Sundets egenart og kvaliteter. Hva er Sundet gode på - bedre enn andre steder? Her er det store muligheter, mener arkitekten og byplanleggeren.

– TA GREP!

– Nå bør kommunen ta grep. Den må satse på bysentrum. Ikke gi utbyggerne fritt spillerom. Det er kommunen som må sitte i førersetet. Bygg attraktive handelstilbud. Spør de under 35 om hva de ønsker seg. Det er denne gruppen som det vil være aller mest attraktiv for å bo i Sundet. De vil ha sine tilbud der de bor. Og ikke se til Jessheim! Det er et åndsforlatt sted. Men det haster for Sundet nå. Jeg synes det er rart at politikerne har latt det gå så langt som det har gjort, sier Butenschøn.

– TING FALLER PÅ PLASS

Eidsvolls ordfører, John-Erik Vika, er ikke umiddelbart enig i at det ikke ligger noen strategi bak forslag til områdereguleringsplan for Sundet.

– Jeg er enig i at det ikke tidligere har vært noen god, helhetlig strategi, men det er i ferd med å komme på plass nå. Planen må være så god at den er et godt styringsverktøy, sier han, og innrømmer at utviklingen av Sundet lenge har stått stille.

– Butenschøn mener at stedet preges av bakgårder og forfall. Er du enig i det?

–Nei, ikke umiddelbart. Noen steder er det utvilsomt store muligheter for å fikse opp for å gjøre det bedre. Mye av det går på gårdeierne. Vi kommer ikke utenom dem når sentrum skal forskjønnes. Det er mange småting det kan gjøres noe med, og det ligger på gårdeierne, kommunen og brukerne. Jeg vil rose det initiativet som nå er tatt for å heve Sundet, sier Eidsvolls ordfører.

MANGE INNSPILL

Forslag til områdereguleringsplan for Sundet har lenge ligget ute til høring. Fristen for å komme med innspill til reguleringsplanen gikk ut søndag 17. juni.

– I anledning offentlig ettersyn av områdereguleringsplan for Eidsvoll sentrum, ønsker kommunen (via EUB) å takke for alle innspill som har kommet inn. Det har kommet inn mange innspill, og prosessen med å innarbeide, vurdere og kommentere ut disse i planforslaget vil nå starte.  Kommunen vil ikke svare ut disse enkeltvis per e-post, men de vil følge planforslaget videre som vedlegg. Innspillene, samt kommunens kommentarer til disse, vil ligge tilgjengelig på kommunen hjemmeside når planen er klar for andre gangs behandling.

Videre fremdrift er ønskelig med vedtak innen utgangen av 2018, men er blant annet avhengig av behandlingen av innsigelser fra offentlige instanser.

Vi ser frem til å få i havn en fremtidsrettet plan og et styringsverktøy for den videre tettstedsutviklingen av Sundet, og håper på et videre godt engasjement fra alle innbyggere, sier Tonje Valeborg Bekkadal, virksomhetsleder kommunal forvaltning.

LES OGSÅ: Dæhlie får ja til 14 etasjer i Sundet

Fakta

I mange år har det blitt arbeidet med utvikling av Sundet.

Nå har kommunen utarbeidet et forslag til områdereguleringsplan.

Den hadde høringsfrist 17. juni.

Mange merknader er kommet inn til Eidsvoll kommune.

Målet er å få ferdigbehandlet planen i løpet av inneværende år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.