• 1. august: 1. august kan være sist arbeidsdag for de ansatte.
  • Tung dag: Hovedverneombud Katrine Solbakken Bryni og administrerende direktør Harald Bjerknes.

Hun er hovedverneombud og pølsemaker og har jobbet i Finsbråten i tolv år. Klokka 10.00 onsdag ble hun og alle de ansatte informert om styrets beslutning om å avvikle all produksjon i Eidsvoll.

– Jeg hadde vondt i magen før allmøtet i dag. Dette er en trist dag for alle som er glad i Finsbråten veldig trist, også for resten av bransjen. Jeg har inntrykk av at hele kjøttbransjen prater om oss, føler med oss og synes dette er trist. Lignende bedrifter vokser heller ikke på trær rundt her. Som pølsemaker er det for eksempel ikke spesielt enkelt å få seg jobb i nærheten, sier Solbakken Bryni.

40 vil stå uten jobb

Det var en trykket stemning blant de ansatte da EUB besøkte produksjonslokalene på Eidsvoll onsdag ettermiddag. De hadde akkurat blitt informert om at all Finsbråten-produksjon i Eidsvoll vil bli avviklet innen 1. august. Planen nå er å leieprodusere hos andre aktører. Det er ikke avgjort hvor dette vil skje, men administrerende direktør Harald Bjerknes bekrefter overfor EUB at tre aktører er aktuelle. En beslutning vil bli tatt innen kort tid.

– Det er totalt 40 Finsbråten-årsverk som vil stå uten jobb etter at vi er ferdige med denne prosessen. Vi har hyret inn Ringom Omstilling. De vil ivareta de ansatte og hjelpe de inn i nye jobber, sier Bjerknes.

Solbakken Bryni forteller at det har vært en dyster stemning blant de ansatte de siste ukene.

– Folk er triste og leie. Samtidig har vi ikke fått mer sykefravær i perioden. Det sier mye folkene som jobber her, sier hun.

Må pendle til Hønefoss

– Jeg er uendelig imponert over de ansatte. De har vært enestående i denne prosessen, sier Bjerknes.

Pølsemaker Steinar Nygaard fra Dal mister jobben etter 27 år. Han har søkt og fått ny hos Leiv Vidar på Hønefoss. Det betyr at han fortsatt skal sørge for produksjon av Finsbråten-pølser der.

– Det er vemodig at all Finsbråten-produksjon blir borte fra Eidsvoll. Det var fryktelig å få den beskjeden da den først kom. Selv får jeg nå to timers pendlervei i stedet for en halvtime til og fra jobb. Tiden vil vise hvordan det blir, sier Nygaard.

På pakkeavdelingen treffer vi Åse Nordby. Hun har jobbet for to generasjoner i Finsbråten-familien, både dem som startet opp og sønnene deres. Nå er det snart slutt – etter 34 år.

– Jeg har vært med på hele reisen, opplevd oppturer og nedturer. Det som skjer nå er svært trist. Jeg har begynt å se meg om etter andre jobber, men kommer nok til å bli værende her helt til dørene stenger, sier Nordby.

Finsbråten har drevet eget pølsemakeri siden 1951. Som EUB tidligere har omtalt har bedriften gått med store millionunderskudd de siste årene. I 2014, 2015 og 2016 gikk bedriften 32,1 millioner kroner i samlet underskudd.

Forholder seg til leieavtalen

Administrerende direktør Harald Bjerknes sier de vil forholde seg til leieavtalen som varer i tre år til.

Siste arbeidsdag for de ansatte i Eidsvoll-lokalene vil være 1. august.

– Pølseproduksjonen flyttes i disse dager. Den prosessen har gått meget bra. Ansatterepresentanter i styret og klubbledelsen her er profesjonelle og dyktige mennesker. De har stått på for bedriften, men forstår konsekvensene. Samarbeidet med de ansatte har vært en fantastisk reise, sier Bjerknes til EUB.

Han bekrefter at leieavtalen for Eidsvoll-lokalene går ut i 2021.

– Vi forholder oss til kontrakten og ser hvordan vi skal løse det, sier Bjerknes.

Han vil benytte anledningen til å skryte av de ansatte.

– Til tross for en tung og tøff tid har de ansatte levert en formidabel innsats. Det er jeg veldig imponert over. Jeg vil takke de ansatte for det, sier Bjerknes.

Familien: Dette er trist

Finsbråten-familien synes beslutningen om å legge ned all produksjon i Eidsvoll er trist.

– Det er trist at de flytter derfra. Vi skjønner selvsagt at de ønsker å samordne produksjonen som er lik, men dette er trist for de ansatte og for Eidsvoll. Det var heller ikke disse tankene vi hadde da vi solgte for fire år siden. Samtidig har du selvsagt ingen garantier når du selger, sier Magne Finsbråten til EUB.

Det er Finsbråten Eiendom AS som eier bygningsmassen i Prost Krags veg 29. 

– Vi forholder oss til leieavtalen som er inngått. Denne har en varighet på ti år fra inngåelsestidspunktet, med muligheter for en liten reduksjon, sier Finsbråten.

– Har dere utbyggingsplaner på tomteområdet?

– Nei, det foreligger ingen slike planer på nåværende tidspunkt. Nå forholder vi oss bare til leieavtalen vi har inngått, gjentar Magne Finsbråten.

Nedbemanningen

Finsbråten hadde for noen uker siden rundt 80 årsverk.

Da pølseproduksjonen ble flyttet til Leiv Vidar startet første nedbemanningsprosess. 27 årsverk er kuttet på følgende måte: 12 vikarer er sagt opp, ti har sagt opp selv, 5 årsverk er kuttet ved oppsigelse av et innleid vaskefirma. 

Nå starter jobben med å skaffe 40 ansatte ny jobb. Ti i administrasjonen beholder jobbene sine.

Blodrøde tall for Finsbråten: Sprekk, men spår ny pølsefest


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.