Mandag formiddag avslørte EUB at pølseproduksjonen til Finsbråten kan flyttes til Hønefoss. Finsbråten har siden 1951 drevet eget pølsemakeri, og var fram til 2014 en familiebedrift med lange tradisjoner.

– Vi informerte de ansatte fredag om at ledelsen i Finsbråten har fått i oppdrag å se på muligheten for å legge ned pølseproduksjonen på Finsbråten, og videre se på muligheten for å produsere Finsbråten-pølsene hos Leiv Vidar på Hønefoss, sier administrerende direktør Harald Bjerknes til EUB.

Familieeid i 63 år

Jan Arne Finsbråten reagerer med tristhet over nyheten. Finsbråten var i hans familie i perioden 1951 til 2014.

– Dette er trist, spesielt for de ansatte, sier han til EUB.

I fjor ble det kjent at Finsbråten-eieren Scandza også hadde kjøpt opp Leiv Vidar.

– Sett i lys av det er det ikke overraskende at de samkjører pølseproduksjonen og ser på mulige synergieffekter av det. Men det er absolutt synd for Eidsvoll og de ansatte, sier Finsbråten.

Harald Bjerknes bekrefter at de har avholdt drøftelsesmøter med de tillitsvalgte.

– Innspillene derifra tar vi med oss videre i prosessen. Styret skal behandle denne saken neste uke. Nå må vi avvente og se hva styret bestemmer, før vi kan si noe mer, sier Bjerknes.

– Hvor mange ansatte er det i pølseproduksjonen?

– Vi jobber med saken og har dessverre ikke flere kommentarer nå. Beklager det, svarer Bjerknes.

Store millionunderskudd

Finsbråten har gått med store millionunderskudd de siste årene. I 2014, 2015 og 2016 gikk bedriften med 32,1 millioner kroner i samlet underskudd.

– Finsbråten har vært i en krevende økonomisk situasjon og tiltakene som er gjennomført de siste årene har dessverre vært helt nødvendige for å få driften effektiv. Det er uansett krevende å drive i dagligvarebransjen, og med utfordrende rammebetingelser er vi avhengig av å levere det «sjefen», det vil si forbrukeren, vil ha. Hver dag, skrev Bjerknes til EUB i en e-post i fjor sommer.

EUB får bekreftet at saken skal styrebehandles 18. januar. Der vil den videre veien, blant annet for de ansatte, bli bestemt.

Tillitsvalgt Knut Aas sier han fore­løpig ikke vet noe om de ansattes videre skjebne etter at nyheten om en mulig nedleggelse av pølse­produksjonen i Eidsvoll ble kjent.

Vet ikke mer ennå

– Vi har hatt møte med ledelsen. Hva gjelder de ansatte og deres videre skjebne så er det noe som må komme etter hvert. Det vet vi ikke noe om foreløpig. Vi vet ikke mer ennå, sier Aas til EUB.

– Hvor mange ansatte er du tillitsvalgt for?

– Det er cirka 50 stykker totalt.

– Hvilke innspill har du gitt ledelsen i videre arbeid med saken?

– Det er hemmeligholdt. Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Aas.

Leiv Vidar avholdt allmøte 5. januar.

– Vi har orientert de ansatte om oppdraget vi har fått, om å se på muligheten for produksjon av Finsbråten-pølser hos oss på Leiv Vidar, og mulige konsekvenser av dette. Vi har også drøftet dette med de tillitsvalgte. Nå må vi avvente styrebeslutninger i Finsbråten og Leiv Vidar for å se hva som blir veien videre, sier Tore Tveit, daglig leder i Leiv Vidar.

Fungerende ordfører Einar Madsen (Ap) synes det vil være svært beklagelig om pølseproduksjonen til Finsbråten forsvinner ut av kommunen.

– Varemerke for Eidsvoll

– Det er snakk om mange arbeidsplasser, og for oss i Eidsvoll er Finsbråten mye mer enn en bedrift. Det er et varemerke for Eidsvoll, sier Madsen.

Han regner likevel ikke med at det vil påvirke selve produksjonen av Finsbråten-produktene. Madsen tenker mer på alle de ansatte som kan bli berørt.

– Jeg kan ikke si at det er direkte overraskende. Finsbråten har slitt med omsetningen de tre-fem siste årene. Jeg vet det er mange eidsvollinger og folk i vår region som jobber der. Det er de jeg tenker på nå, sier han.

– Føler du det er noe kommunen kan gjøre i denne sammenhengen?

– Vi regner med Finsbråten-eierne tar kontakt om de mener vi kan gjøre noe. Jeg vet det har vært dialog med ledelsen hele veien, sier Einar Madsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.