Partiet ser med skepsis på den sentraliseringen som nå foregår gjennom politireformen. Man frykter at kravet til spesialisering og slagkraftige enheter kan bidra til økt avstand mellom politiet og befolkningen.

- LETTERE Å LEGGE NED

- Det er viktig å holde fokus på nærpolitiet, men politikerne har skjøvet ansvaret fra seg og gitt politidirektoratet myndighet til å bestemme hvor det skal være lensmannskontorer. Dermed er de blitt lettere å legge dem ned, påpeker Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

PARTITOPPER

Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor hadde torsdag besøk av Senterparti-topper på tre nivåer; partileder Trygve Slagsvold Vedum, fylkesleder og fylkesordførerkandidat Morten Vollset og ordførerkandidat i Eidsvoll, John-Erik Vika som sjøl er politimann og som har jobbet ved det lokale lensmannskontoret.

LES OGSÅ: Sp sier ja til bom, men nei til bompenger

FRA JEPPEDALEN

Vedum har forresten også lokal tilknytning. Han tilbrakte sine første leveår i Jeppedalen i Hurdal, og faren, Trond Vidar Vedum, var blant annet flittig frilansmedarbeider for Eidsvoll Ullensaker Blad.

FOREBYGGING

- Forebyggende arbeidet er mitt hjertebarn, og jeg har sett behovet for nærpolitiet, sier Vika.

- Trygghet er mer enn låste dører, og det er viktig med lokalkunnskap. Det skremmende for meg er at man vil sentralisere politiet på Romerike. Vi må få beholde det gode, gamle landspolitiet og så hente inn spesialister ved behov. Vi vil gjøre alt vi kan for å få beholde dere, sa Vika, henvendt til lensmann Jan Vidar Karlsen.

STORT NOK

Lensmannen mener på sin side at kontoret er stort nok til å få bestå.

- Vi ser behovet for endringer og støtter politireformen, men vi har samtidig tro på at Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor vil bestå. Alle de ni lensmannskontorene på Romerike er større enn den nedre grensa som er satt for bærekraft, påpeker Karlsen.

Samtidig understreker lensmannen viktigheten av lokalkunnskap og nærhet. - Det er viktig med nærpoliti og forebyggende aktivitet. Skjer det alvorlig kriminalitet, må vi prioritere det, men ellers står forebygging øverst. Vi har bare hittil i år hatt nær 40 bekymringssamtaler med ungdommer, og erfaringer fra tidligere viser at slike samtaler bidrar til å hindre ekstremisme og at ungdommen sklir ut, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Kan vedde på hvem som blir ordfører

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.