Advokat Stein Fredrik Janzon kom med ei bredside mot Eidsvoll kommune under andre dag av rettssaken etter byggeskandalen ved renseanlegget i Bårlidalen.

KRAV OG MOTKRAV

Eidsvoll kommune har stevnet rørleggerfirmaet Lunder & Aas på Jessheim for angivelig å ta tatt altfor mye betalt for forbrukt materiell. Kommunen holder tilbake rundt sju millioner kroner, og krever i tillegg å få 5,2 millioner kroner tilbakebetalt fra rørleggerfirmaet.

Lunder & Aas mener derimot at kommunen skylder dem penger og har fremmet et motkrav på ni millioner kroner, inklusivt det tilbakeholdte beløpet.

– JAKTER PÅ SYNDEBUKK

– VVS-arbeidene var ikke for dyre. Lunder & Aas har ikke gjort noe annet enn det som er vanlig i bransjen. Hvorfor er det dette firmaet som skal måles med millimeter. Kommunen jakter på en syndebukk. Det må være samme spilleregler for alle, og de må være åpne, uttalte advokat Janzon.

– ET SLAG I ANSIKTET

Kommunen har også anmeldt rørleggerbedriften og daglig leder Baard Aas for økonomisk bedrageri.

- Dette er et kjempeslag i ansiktet for en liten håndverkerbedrift. Kombinasjonen av tilbakeholdte sju millioner kroner, en stevning og et krav om tilbakebetaling er ikke morsomt, uttalte Janzon i sitt innledningsforedrag.

HEMMELIG RAPPORT

Advokaten tegnet et bilde av et anlegg uten styring, og siterte fra den tilbakeholdte delen av granskingsrapporten som Svendby Bygg Consult utarbeidet da det ble klart at prosjektet ville sprekke med anslagsvis 130 millioner kroner.

– Prosjektet var i fri flyt uten framdriftsstyring og økonomistyring. Ingen hadde oversikt, og det ble ikke iverksatt noe for å få kontroll før i 2015 – over to år etter oppstart, påpekte Janzon.

520 ENDRINGER

Prosjektet ble gjennomført samtidig med at renseanlegget skulle holdes i drift. Det viste seg vanskelig og førte til stadige endringer og provisoriske løsninger.

– Det foreligger 117 tegninger for prosjektet, men disse har gjennomgått 520 endringer, påpekte Janzon.

Advokaten viste til kraftige budsjettoverskridelser på så å si samtlige områder, og poengterte at rørleggerarbeidene som Lunder & Aas utførte, ikke hadde større overskridelser enn andre.

KRITIKK AV KOMMUNEN

Både prosjektledelse og byggeledelse var overlatt til konsulentfirmaer.

– Etter at disse var på plass, spilte ikke kommunen noe aktiv rolle. Det var mange faresignaler i prosessen som skulle gi grunnlag for å ta tak i situasjonen, men det er få spor etter kritiske spørsmål, påpekte Janzon.

– Det ble ikke sørget for administrative rutiner og styringssystemer. Fakturaer ble godkjente og betalt uten at det finnes vedlegg eller dokumentasjon, og krav om tillegg fra prosjekteringsgruppa ble godkjent uten kritiske spørsmål, påpekte advokaten med henvisning til granskingsrapporten.

– Det er godt slått fast hvor dårlig styrt dette prosjektet var, konkluderte han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.