Som tidligere år startet dagen med flaggheising, til trompetfanfare ved Hans Harstad, utenfor Nannestad kommunehus. Ordfører Hans Thue ønsket velkommen ved minnestøtta som er reist dem som deltok i motstandsbevegelsen og for Arthur Daniel Engelsrud, den eneste fra Nannestad som omkom som følge av krigshandlinger i under 2. verdenskrig.

Etter denne seremonien ble alle invitert til servering i Nannestad Bygdemuseum.

MINNEMARKERING

– Vi markerer denne dagen for å minnes de som kjempet og falt under 2. verdenskrig, men også de som har tjenestegjort for Norge i fredsbevarende styrker i nyere tid, sier ordføreren.

Kåre Syltevik og Hans Homble er de eneste gjenlevende fra hjemmestyrkene i Nannestad under 2. verdenskrig.

– Det er veldig fint at de holder på tradisjonen med å markere denne dagen i Nannestad, sier Syltevik.

Han var i etterretningstjenesten under 2. verdenskrig.

Mons Nygård har vært ansatt i Forsvarets transportskvadron, og har nyere tid vært med på mange operasjoner med Hercules-fly.

– Jeg har vært både i Libanon, Kuwait, Bosnia og Rwanda. Jeg synes dette er en dag som bør markeres, og det er en fin markering de holder i Nannestad, sier Nygård.

DAG FOR DEM SOM TENKER VI

Forsvaret var også representert i Nannestad ved oberstløytnant Vidar Haukås og kaptein Anne Haukås, henholdsvis sjef og driftskontrollør ved vedlikeholdsskvadronen på Gardermoen.

– Dette er en spesiell dag som jeg er veldig glad for å ha fått en god markering. At Nannestad kommune har dette som tradisjon er fantastisk bra. De fortjener heder, både de som bidro under 2. verdenskrig og de som akkurat nå er i operasjoner ute i verden, og som gjør sin tjeneste for Norge. Dagen blir på en måte en anledning til å hedre de som har den mer og mer sjeldne evnen til å tenke på oss framfor meg. Det ser ut til at samfunnet sakte mens sikkert blir mer og mer kynisk i forhold til dette meg-perspektivet. Denne dagen dreier seg i stor grad om dem som tenker vi, sier Vidar Haukås.

Han tror det kanskje ikke er lett for dagens unge å sette seg inn i hva Frigjøringsdagen representerer.

– Jeg tror det er vanskelig å vokse opp i Norge i dag og tenke konsekvensen av krig, sier Haukås.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.