• TILFREDS. - Dette er et fint sted å jobbe, sier den polske mekanikeren Pjotr Tomczyk.

Audun Knutsen på Habberstad i Eidsvoll har bygd opp en stor bedrift gjennom et konglomerat at virksomheter.

SIN EGEN ARBEIDSGIVER

– Jeg har jobbet i skogen siden 1975. I tillegg var jeg på 1980-tallet ansatt i SAS og jobbet skift. Da innskrenkingene i SAS kom i 1991, startet jeg for meg sjøl, forteller Audun Knutsen.

I starten drev han mye skogplanting. Én periode hadde han også med faren sin, olympisk mester Tormod, og etter ei tid ansatte han en polakk til å hjelpe seg.

POLAKKER

I dag har Audun Knutsen 12 polakker i full jobb. De er pendlere, med litt ulik jobbturnus.

– De yngste vil gjerne oftere hjem til familien enn de eldste, forteller Knutsen.

Sammen med en annen eidsvolling har han kjøpt og innredet to villaer ved Jønsjøen til bolig for de ansatte.

– Hvorfor bare polakker?

– Det er ikke lett å rekruttere nordmenn til skogsarbeid og eller de andre virksomhetene vi driver med. Når jeg først hadde én ansatt, vokste det av seg sjøl. Det går på bekjentskap og fedre som har fått med seg sønner. Den eldste polakken har vært med i 17 år, forteller Audun Knutsen.

DOBBELT SÅ BRA BETALT

Polakkene trives og snakker etter hvert også forståelig norsk.

– Jeg har vært her i ni år. Det er bra jobb og jeg tjener mer enn dobbelt så mye som hjemme i Polen, forteller mekaniker Piotr Tomczyk.

Han styrer virksomheten i bedriftens eget verksted på Habberstad.

MANGE BEIN Å STÅ PÅ

Knutsens virksomhet består av linjerydding for Hafslund, ungskogpleie og skogplanting, vedproduksjon, snørydding og strøing, gjerding, hogst for vegvesenet og for folk som trenger hjelp til vanskelige fellinger, samt annet forefallende arbeid.

– Vi driver med det andre ikke vil drive med, sier Audun Knutsen.

LANDBRUK

Hjemme på småbruket Milli har han 50 vinterfôra sauer. Småbruket er på bare 20 mål dyrket mark, men han leier 250 mål i tillegg, fordelt på 50 små jordlapper som andre synes blir for tungdrevne.

Nå planlegger han også å starte med ammekuer.

– Vi har mange bein å stå på. Jeg drev virksomheten som enkeltmannsforetak helt til i år, men nå er vi blitt såpass store at vi dannet et aksjeselskap, forteller Audun Knutsen.

BI-UTDANNET LINJERYDDER

Sønnen Vemund Knutsen er BI-utdannet og jobbet i forsikringsbransjen. Nå er han fast ansatt i Knutsen skogstjenester og har ansvaret for linjeryddingen.

– Jeg satser på ei framtid i bedriften. Kontorjobben ble for kjedelig. Det er mye morsommere å være ut i skogen og se at du produserer noe, sier Vemund.

Hans eldre bror, Vegard, er fysioterapeut og ikke med i bedriften, men det er yngstemann, Vebjørn. Han har sommerjobb hos faren før han tar fatt på siste året på videregående.

Vebjørn er den mest landbruksinteresserte av brødrene og har planer om en utdannelse ved universitet på Ås.

Pappa Audun har ingen betenkeligheter med å anbefale sønnene videre karriere i bedriften.

– Det er levelig, men man må være nøktern. Denne jobben blir mer en livsstil, og arbeidstida er vel helst fra klokka 7 til klokka 19, sier han.

FAKTA

Navn: Knutsen skogstjenester AS.

Etablert: 1989 - AS fra 2017.

Omsetning: 12 millioner kr.

Antall ansatte: 14.

Virksomheter: Linjerydding, ungskogpleie, skogplanting, hogst, vanskelig trefelling, snørydding, strøing, vedproduksjon, landbruk med sauer.

Virksomhetsområde: Store deler av Østlandet.

Bedriftslokaler: Eget bygg på Habberstad med verksted, kontor, sanitæranlegg og spisesal.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.