• GRØNT LYS: Eirik Leister Duna fra Jessheim kom seg gjennom og fikk fredag tilbud om skoleplass.
 • På oppdrag: De bærer med seg mye utstyr i seleksjonen på vei gjennom nåløyet.

Plutselig dukker de opp ute i skogen. De skriker. Heier på hverandre. Vi er fluer på veggen under Forsvarets seleksjon og opptak – populært kalt Helvetesuka – på Sessvollmoen.

– Det er tøft. Det er lange dager. Lange, tunge dager. Men det går. Vi er blitt testet til grensen fysisk og mentalt. Vi sover og spiser lite og holdes i bevegelse nesten hele tiden. Du får aldri en helt natts søvn. Du må stå opp midt på natt for å ta fyrings- og streifingsvakter, sier Eirik Leister Duna.

Selektørene på hans gruppa skal plukke ut kandidatene de tror blir gode cyberingeniører. Målet for dem som tester seg til det ytterste i time etter time der ute i terrenget er en bachelor i telematikk kombinert med befalsutdanning på Forsvarets ingeniørhøgskole. Du utdannes til ingeniør, leder og soldat. Som cyberingeniør er jobben din å planlegge, etablere, drifte og beskytte forsvarets data- og kommunikasjonssystemer. Det er fast for alle som ønsker en utdanning i Forsvaret at de må bestå minstekrav for å komme gjennom den første delen av opptaket. Jessheim-gutten Eirik Leister Duna kom seg gjennom kravene den første uka med glans.

– Jeg merker at jeg har holdt godt på den siste uka, men har ikke tenkt til å gi meg. Jeg skal gjennomføre, smiler Leister Duna.

AVTALEN I BOKS: Staten tar ansvar for Forsvarets Flysamling

Støtter hverandre underveis

– Kom igjen nå. Stå på. Se framover.

Sanddynene i skogene på Sessvollmoen gjør ikke løpeturen noe enklere. Sanda spruter rundt beina deres. Støvskyene bærer tydelig preg om at det jobbes. Gutter og jenter kommer løpende. Flere har en tung sandsekk mellom seg. Først løper de ut til et punkt. Så går turen tilbake.

– Gi alt nå, folkens. Det er ikke så lenge igjen til vi er ferdige.

– Det er potensialet vi leter etter. Nesten 300 søkte seg til studiet i år. Vi skal sitte igjen med maks 40 stykker. Her er det folk som kan velge å bli hva som helst. Så velger de yrket vårt. De ser nok at det er noe annet sammenlignet med sivilt, sier Ann-Kristin Aas. Hun er sjef på Forsvarets ingeniørhøgskole og følger opptaket tett.

– Hvordan er nivået på dem som er med her?

– Skyhøyt. Det er mye høyere nivå enn det var for bare noen år siden. Karakterene går stadig oppover.

– Hva tror du er grunnen til det?

– Dette er flinkisgenerasjonen. Ungdommene i dag er flinke. De studerer hardt og jobber mye med skolearbeidet. Det er viktig for dem å levere gode resultater.

I 2010 var karaktersnittet til dem som søkte utdanning i Forsvaret 3,7. I 2016 hadde det steget til 4,5 (se fakta).

– Hvorfor er det så viktig for dere å finne de rette kandidatene?

– Forsvaret investerer mye tid, penger og ressurser i de som begynner hos oss. De går hos oss i tre år, og vi vil ikke bare tilfeldig velge noen. Dette er også en framtidig kollega som du vet du skal jobbe med i årene som kommer. Da vil du finne de rette kandidatene.

Ikke nødvendigvis den sterkeste

Den rette kandidaten er ikke nødvendigvis personen som hopper høyest, står lengst i giv akt, er raskest eller roper høyest. Potensial er et ord som går igjen ofte blant de vi treffer ute i skogen. Utviklingspotensial.

– Hvordan er den perfekte kandidaten?

– Vi ser etter folk som både er ledere og ingeniører. Den blandingen der. Vi leter etter evner. At folk har motivasjon og vilje. Det er få som allerede har den kunnskapen. Men vi ser etter de vi har mulighet til å lære opp til det her. Det er potensialet vi leter etter, svarer Aas.

Eirik Leister Duna og de øvrige kandidatene på hans gruppe har vært gjennom tester innenfor evner, matematikk, elektronikk, fysikk og svømming. Lege, tannlege og psykolog har de også avlagt et besøk.

– Det er mange faglige utfordringer ved å tolke atferd. Feltperioden er en simulering av virkeligheten der vi skaper uforutsigbarhet og usikkerhet. Her blir de sultne, trøtte og sover dårlig, men de skal fremdeles klare å lede et lag. Det krever fysisk og mental robusthet, sier Nina Margrethe Isaksen, psykolog ved Forsvarets høgskole, til Forsvaret.no.Underveis i seleksjonsukene blir de stadig færre. Totalt var det 4.724 søkere til befalsutdanningen og jegertjenesten. 23 prosent av disse var jenter. Totalt ble 2.416 innkalt. Når EUB er innom har antallet sunket til 584. Totalt skal det plukkes ut 400 til de forskjellige studieretningene. Belønningen for dem som lykkes er formidabel: For Eirik venter følgende:

* Studiet varer i tre år, pluss tre år plikttjeneste.

* Utdanningen er gratis og de mottar lønn.

* Utdanningen sikrer deg fast jobb i Forsvaret, også etter praksisperioden.

* Studiet kvalifiserer også videre til masterstudier ved andre høgskoler og universitet.

Sterk innsats, men Gikk ikke videre

Samtidig et annet sted i skogen er Emil Ødegården fra Nannestad og de andre i gang med tønneløp. De blå tønnene fylles med vann fra et lite tjern like ved. Så begynner de å montere noe de kan løfte og bære den tunge tønnen med. To busker festet med tau. Ødegården tar føringen. Han er plukket ut til å være lagfører på øvelsen. Laget møter ulike utfordringer i terrenget. I en bratt motbakke er tau satt opp i forskjellige retninger. Målet er å manøvrere tønnen forbi hindringene. Det krever konsentrasjon, presisjon og kommunikasjon. Det er utfordrende, spesielt med tanke på alle dagene og timene de har lagt bak seg.

Fredag formiddag treffer EUB Emil Ødegården på nytt – denne gangen på telefon.

– Hvordan gikk det med deg til slutt?

– Jeg fikk dessverre ikke plass. Det er kjipt å få den beskjeden. Samtidig ga jeg alt og følte at det ikke var noe mer jeg kunne gjort. Det har vært et eventyr å være med på, sier han.

Den store drømmen var å gå sjøkrigsskolen. Han sto igjen sammen med 80 deltakere. Cirka 60 gikk videre, mens 20 fikk den tunge beskjeden. De kom ikke gjennom nåløyet.

– Hva er planen nå?

– Først trenger jeg hvile. Jeg er forkjølet og har vært syk hele den siste uka. Jeg har også søkt idrettshøgskolen i Oslo. Satser på å begynne der.

– Hva har vært det beste med å være med?

– Du får virkelig testet grensene dine. Det er gøy å finne ut hva du klarer og ikke, spesielt i vanskelige situasjoner. Jeg hadde forberedt meg godt fysisk, og tenkte mye på hvordan jeg skulle oppføre meg som lagleder og lagsmedlem. Det viktigste var egentlig å beholde roen, sier Ødegården.

Fredag fikk Eirik Leister Duna beskjeden han hadde drømt om. Han ble plukket ut. For Eirik åpnet muligheten seg på del to av sesjonen.

– Det var der jeg fikk tilbudet om å komme hit. Der og da følte jeg det var en gylden mulighet jeg måtte prøve. Helt ærlig forventet jeg ikke å komme så langt.

– Hvordan har du forberedt deg?

– Jeg økte treningsrutinene, fra nærmest ingenting til en del. Mentalt forberedte jeg meg på at det skulle være tungt, men at det ville gå over. Det har egentlig vært tankegangen hele veien, sier han.

Før han skulle inn har lykkønskningene stått i kø fra venner og kjente.

– Jeg tror ingen, heller ikke jeg, var klar over hvor tøft det kom til å bli. Du vet aldri hva som kommer, men det har bare vært spennende. Det tyngste har vært øyeblikkene der du har null energi, men bare må pushe på. Fordi du har ansvar for laget ditt og for å gjøre det bra foran selektørene.

Han leverte på øverste hylle to uker til ende.

– Han er bunnsolid. Han har virkelig gjort et fantastisk bra inntrykk, sa én av dem EUB snakket med da vi observerte. Nå er altså utdanningsbilletten sikret.

– Hva er drømmen videre nå?

– Nå skal jeg drive med det jeg liker. Fysikk, matte og datateknologi.

LES OGSÅ: Kortreist fjernvarme i militærleiren

Tall og fakta

De fysiske kravene:

Stille lengde: 

 • Menn: 2,20 meter
 • Kvinner: 1,85 meter

Støt med medisinball:

 • Menn: 4,4 meter
 • Kvinner: 3,2 meter

3000-meter:

 • Menn: 14 minutter
 • Kvinner: 15 minutter

Bip-test:

 • Menn: 9:8
 • Kvinner: 8:8

Pull-ups:

 • Menn: 4 (vertikal stilling)
 • Kvinner: 8 (horisontal stilling med føttene på kasse)

 • I 2010 røk hver tredje søker ut allerede under de fysiske testene. I årene etterpå har prosentandelen som oppfyller kravene steget raskt. Til rekordhøye 93 prosent i år.
 • Karaktersnittet til dem som søker utdanning i Forsvaret har også skutt i været. I 2010 var snittet 3,7. I 2016 var det steget opp til 4,5.

Jakter mental robusthet

 • Én av de personlige egenskapene Forsvaret ser etter for å utarbeide den enkelte søkers lederprognose er mental robusthet.
 • Dette handler for eksempel om å:
 • Tenke klart i intensive situasjoner med høy fysisk og psykisk belastning
 • Mestre vanskelige livsbegivenheter
 • Være følelsesmessig stabil
 • Ha omstillingsevne i usikre situasjoner
 • Stå foran og vise vei under usikkerhet eller når situasjonen oppleves som vanskelig
 • Å utdanne og utvikle befal og offiserer er en tidkrevende og kostbar prosess
 • Derfor dedikeres det store ressurser for å gjøre en kvalitativ solid seleksjon. Militære ledere kan ha en bred oppdragsportefølje med ansvar for mye personell, avanserte våpensystemer og operativ drift. Beslutninger må ofte tas på stedet med begrenset oversikt
 • Det viktigste de ser etter er de med et godt potensial for utvikling

4724 søkte Forsvarets befalsutdanning og jegertjeneste i år. Av disse var det 1103 jenter. Totalt 2416 personer ble innkalt.

14 dager varte Forsvarets seleksjon. Til slutt står utdanningsretningene igjen med kandidatene de ønsker å satse på.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.