Forskjellen er at mange kommer med poser fulle av varer inn på storsenteret, ikke bare ut.

JEVN STRØM

Ida Nilsen, butikksjef for Ringo Kanutten på Jessheim Storsenter, bekrefter det vi ser.

- Det er en jevn strøm av kunder som vil bytte varer. Sånn er det hvert år, sier hun.

De fleste som bytter leker, har gjerne produktet fra før eller har fått dobbelt opp.

- Vi er ikke så vanskelige på det, dersom vi har varen i sortimentet får folk bytte. De fleste velger å bytte til en annen vare, noen får en tilgodelapp, sier Nilsen.

Les også: Setter alle tiders rekord

NEDGANG I JULEHANDELEN

Hun sier at Ringo Kanutten hadde forventet en nedgang i julesalget i år sammenlignet med 2015, og det slo til.

- Forventningene om en nedgang viser seg å stemme. Omsetningen er lavere i 2016. Den største årsaken er nok byggeprosjekter i Jessheim sentrum som har gjort parkeringen vanskelig for kundene. Folk har reist andre steder for å handle, og flere handler på nettet, sier Nilsen.

BYTTER KJEDE

Hun avslører også at den tradisjonsrike lekebutikken Kanutten fra nyttår bytter kjede. De melder seg ut av Ringo, og går over til svenske Lekia.

- Vi er en bransje under stort press. For å sikre oss gode rammebetingelser for framtida bytter vi kjede. Det handler om innkjøpspriser og sortiment. For kundene våre blir det derimot få forandringer, bortsett fra ny logo og større utvalg, sier Nilsen.

Lekia-kjeden er ny i Norge, og Ida Nilsens Kanutten er en av de 12 første butikkene som blir med i den svenske kjeden.

- Det blir spennende, sier Ida Nilsen.

LES OGSÅ: En ny bydel reiser seg

BYTTER TIL BØKER

Hos Ark Eidsvoll på Amfi på Råholt er butikksjef Silje Habrovic fornøyd med julesalget. Også der er det mange som kommer og bytter.

- Ja, det er en mange i romjula. Hos oss løser vi det greit, sier Habrovic, som sier at de fleste som kommer for å bytte gjerne har fått den samme boka både to og tre ganger.

- De fleste velger å bytte til en annen bok. Noen velger tilgodelapp, sier hun.

Habrovic er fornøyd med julesalget.

- Vi merker at trafikken til butikken blir bedre og bedre, og julesalget er vi godt fornøyd med, sier hun.

BYTTER IKKE

For Algita Pietariene fra Kløfta ble julaften en gavejungel med tre barn, en eldre datter og tvillingene Adas og Luka. Med et bugnende hauger av julegaver har ikke hun trengt å bytte noen. - Nei, faktisk ikke. Alt var riktig størrelse og vi fikk ikke dobbelt av noe, sier Algita Pietariene.

Hun var på Jessheim storsenter i romjula for å se etter godbiter på salg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.