Ved inngangen til et nytt år mener ordfører Runar Bålsrud at man må se framover.
- Vi må trå litt på bremsen, og selvfølgelig brukes det mye energi i en slik fase. Men nå må vi legge 2016 bak oss og ta med oss lærdommen inn i det nye året, sier ordfører Runar Bålsrud.

SAMMENSLÅING, RÅDMANN OG UNDERSKUDD

Det har vært nok av oppsiktsvekkende saker i fjor. Folket sa nei til kommunesammenslåing med Ullensaker, og i høst kom nyheten om at rådmannen sluttet på dagen. Med seg fikk hun lønn i 18 måneder. Flere nøkkelansatte sluttet, og på toppen av det hele dukket det ene økonomiske trollet opp av esken, noe som førte til uventet budsjettunderskudd.
- Vi får lære av feilene som er gjort og se positivt på framtida, sier Bålsrud.
LES OGSÅ: - Bårlidalen - den fikk jeg rett i fanget

ANSETTER GODE FOLK

Ordføreren forteller at det er kommet folk i sentrale stillinger, at det er gode søkere til de ledige jobbene og at det er ansatt flere dyktige folk.
Han ser også positivt på at Hurdal i 2017 vil bikke 3000 innbyggere.
- Vi ser en vekst på tre prosent, og det er gledelig, men det er også utfordrende. Vi må bygge ut skolen. Det er en økonomisk utfordring, men selvsagt også positivt. Uansett økonomi - vi politikere har ansvaret for å gi gode tjenester til bygdas innbyggere og sørge for en god samfunnsutvikling, slår Bålsrud fast.

folket sa nei

Da kommunereformen kom på bordet. Med bakgrunn i en politisk prosess, arbeidet forhandlingsutvalgene i kommunene fram en intensjonsavtale, som ble underskrevet Ullensakers ordfører Tom Staahle og Hurdals Runar Bålsrud.
- Det var vel mer et signal om at vi ønsker en Øvre Romerike-kommune. Men folket sa nei, så da ble det ikke noe mer av det, sier Bålsrud.
- Fylkesmannen har foreslått overfor Stortinget at Ullensaker, Nannestad og Hurdal blir slått sammen. Kommentarer til det?
- Nei, ikke annet enn at jeg er overrasket over at hun ikke har tatt med Eidsvoll og Nes i sammen slengen. Jeg er veldig usikker, men nei - jeg tror ikke at Stortinget tør gå for det.
- Hurdal kommune mister inntekter som følge av dette ...
- Ja, som en følge av det nye inntektssystemet, men inntektsgarantisystemet slår ikke beina under en kommune. Det blir en delvis nedtrapping. Først med en million inneværende år, og så taper vi litt for hvert år som går. Hurdal er en liten, men sentral kommune, og kommer dermed dårligere ut med det nye inntektssystemet.
LES OGSÅ: - Det er spesielt å være ordfører i Nannestad akkurat nå

- FOKUS PÅ DET VI HAR - og på mulighetene

Ordføreren vil heller fokusere på det man har, ikke det man ikke har.
- Vi må se på mulighetene, ikke bare begrensningene. Hurdal har noen unike forutsetninger som gir mulighet for framtida.
- Hva med de lovpålagte tjenestene?
- Vi skal levere gode, lovpålagte tjenester innenfor de rammene vi har til rådighet, svarer ordføreren.
- Framtida til den bærekraftige dalen?
- Den er god, men vi må i større grad ha fokus på de nære ting som betyr noe for innbyggere og det lokale næringsliv. I den forbindelse er offentlig kommunikasjon ut og inn av bygda noe av det viktigste å jobbe med i 2017. Vi må fortsette å legge til rette for bærekraftig boligbygging, hyttebygging og for mer lokalt næringsliv. Eksempler som kortreist mat, slik som i Matprosjektet som er satt i gang av flere bønder, er veldig spennende. Stadig flere treprosjektgründere etablerer seg i Hurdal. Superwood og Termowood er gode eksempler på det. De fem siste husene i byggetrinn 1 i Økolandsbyen oppføres av lokale krefter, nemlig Norgeshus og Flaen, og det er positivt. Vi ser også at eksterne aktører viser interesse for sentrumsutviklingen.
- Hva med den storstilte Bærekraftfestivalen?
- I mars skal vi ta beslutningen om vi skal gjennomføre den eller la være. Vi kan ikke bare putte penger inn, vi må ha en økonomisk sikkerhet i bunnen. Den må være økonomisk bærekraftig. Vi har fått signaler om midler fra statlig hold, men må foreløpig avvente. Bærekraftfestivalen bygger identitet, har positiv synergieffekt og skaper utvikling. Hurdal har i så måte dratt stor nytte av arrangementet.
LES OGSÅ: Først mistet ordføreren faren sin

RÅDMANNSSAKEN

- Rådmannssaken slo ned som en bombe i Hurdal - både for politikere og befolkningen. Er du skuffet over den tidligere rådmannen?
- Jeg kan ikke si at jeg er skuffet - jeg kan som dere vet ikke kommentere noe utover dette. Jeg forstår at folk ble overrasket. Når det gjelder hennes etterlønn, så er det slik at mange kommuner har ferdigforhandlede fratredelsesavtaler i arbeidsavtalen med sine rådmenn, slik at stillingsvernet fratredes. Det er en vanlig i slike stillinger, og nok noe folk flest ikke er klar over. I Hurdal hadde vi ingen inngått avtale, og derfor måtte det forhandles.
- Det har vært reist kritikk mot framgangsmåten i den saken. Angrer du på at det ikke ble funnet en annen løsning?
- Nei, vi kom ikke utenom denne løsningen. Det måtte bare bli slik. Alle kommunestyrerepresentantene fikk i et lukket møte informasjon om avtalens innhold og stemte for denne.
- Forstår du innbyggernes reaksjon på hemmeligholdet?
- Ja, jeg forstår at folk reagerer, men slik måtte det altså bli.
LES OGSÅ: Rådmannen i Hurdal slutter med umiddelbar virkning

SER STRØMNINGER I POLITIKKEN

- Det er populistiske partier også i Hurdal kommunestyre, og opposisjonen er kritisk til posisjonen. Tror du rådmannssaken vil være medvirkende når hurdølingene går til stemmeurnene ved neste kommunevalg?
- Det er jo vanskelig å svare på. Det er bra og sunt med en tydelig opposisjon. Når det kommer til populisme, ser vi klare strømninger i politikken, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.
- Du har som ordfører surfet på en medvindsbølge i ni år. Nå møter du motstand og kritikk, både fra opposisjonen og fra hurdølinger. Hvordan takler du dette?
- Det er lett å være i medvind, men man er nødt til også å takle motstand, også. Motstand er sunt, og kritikk kan generelt føre til bedringer. Men det er viktig at kritikken er konstruktiv.
LES OGSÅ: Hurdal kan tape på nytt inntektssystem

VENSTRE SLITER

Det ser ut til at ordførerens parti, Venstre, sliter både lokalt og sentralt. To av hans partikollegaer i kommunestyret har meldt seg ut, og medlemsflukten fra partiet sentralt er stor. Partiet vaker langs den berømte sperregrensen.
- Hva tror du er årsaken til dette?
- Lokalt var det to forskjellige årsaker til partiutmeldelsen. De aller fleste venstremedlemmer er borgerlige, men mange har likevel problemer med å støtte en regjering som Frp er en del av. Dette er nok hovedårsaken til at vi mister medlemmer sentralt.
- Partileder Grandes krav om høyere bensin- og dieselavgifter - hva mener du om dette som er ordfører i en kommune hvor innbyggerne er helt avhengig av bilen?
- Deler av Venstres politikk oppfattes nok som bypolitikk hvor folk ikke er avhengig av bil hver dag. Det er utfordrende å finne en balanse her. Jeg tror det blir feil å legge alle avgifter på dem som ikke har noe alternativ. I Hurdal er de fleste avhengig av bil.
- Du er inne i din tredje ordførerperiode. Tar du en til om muligheten byr seg?
- Det tviler jeg på. Det skal mye til, men jeg har tvilt på dette før også.
- De vanskeligste sakene i 2016 ...?
- At vi har mistet mange folk i nøkkelposisjoner og at økonomien var enda dårligere enn vi trodde.
LES OGSÅ: Enda verre i Hurdal enn politikerne trodde

ANNERLEDESBYGDA

- Hurdal ligger sentralt, men skjermet. Vi må tørre å være annerledesbygda og ha stolthet rundt det. Akkurat dette gjør oss veldig interessant for mange. Mange ønsker å leve et sted hvor man kan leve litt «saktere». Skulle jeg ha noen ønsker for 2017, så måtte det være at vi skal tenke positivt, tenke framover, utvikle Hurdals-samfunnet, videreføre den positivt veksten, både på hytte- og boligfronten. Vi må også fortsette den gode næringsutviklingen, særlig innenfor treprosjektene. Jeg er opptatt av at vi må tørre å bygge videre rundt den identiteten vi har og forsterke den. Vi er kjent for å være aktivitetskommunen innen mange områder - ski, spark, sjø og friluftsliv generelt. I vinter arrangerer vi både VM Spark Utfor og verdenscup i Telemark. Det passer vår identitet. Jeg ønsker meg også at vi som kommuner på Øvre Romerike skal bli flinkere til å utnytte og framheve hverandres fortrinn. sier Hurdals ordfører.
- Også ønsker jeg alle EUB's lesere et riktig godt nytt år, avslutter Hurdals ordfører.
LES OGSÅ: Termowoodhuset på Brustadfeltet er Norges første

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.