• ØL: Bryggerimester Frank Werme hos Sundbytunet brygger 50.000 liter øl i året. - Men det er fullt mulig å brygge sitt eget øl hjemme, sier han.
 • OPPSKRIFT: I gamle dager var det vanlig å brygge øl i hjemmet. Hvis du har oldemors kokebok, finner du kanskje en oppskrift i den.

I flere tiår har de store bryggeriene dominert ølmarkedet, men siden 1990-tallet har etterspørselen etter noe annet eksplodert i Vesten.

– Folk gikk lei utvannet industriøl og ville ha andre smaker. Ølkunder i dag leter etter alt fra beksvart porter til øl som smaker en hel fruktkurv. Alt finnes der ute, Norge har i dag 260 ulike bryggerier som lager godt øl i alle varianter. I tillegg til 6000 i for eksempel USA, sier bryggerimester Frank Werme i Bryggerikjelleren på Sundbytunet. Han har 15 år bak seg som brygger, inkludert noen år hos norske Den Nøgne Ø der han også brygget øl for det kjente skotske bryggeriet Brewdog. I dag selges ølet hans gjennom Vinmonopolet samt flere butikker i Ullensaker. Det han ikke vet om øl, er antakelig ikke verdt å vite.

HYGIENE

– Hva er hemmeligheten bak et godt øl?

– At du vil ha en til når du har drukket opp glasset ditt, sier han.

– Er det noe en kan klare selv?

– Ja, det er i grunnen enkelt å brygge øl hjemme, men det er svært viktig med god hygiene på alt som kommer i kontakt med ølet. Og da mener jeg mye bedre hygiene enn det som er vanlig i et kjøkken. Utstyret må være helt rent, du vil ikke ha bakterier i ølet ditt, påpeker Werme.

For dem som vil prøve seg på ølbrygging hjemme, finnes det en utstyrsjungel å gå seg vill i, inkludert svært kostbart maskineri. Men ikke alt er like nødvendig, skal vi tro bryggeren i Jessheim.

– Du kan brygge øl i en stor kjele på komfyren, for du må ikke ha det dyreste utstyret. Uansett kan det være lurt å begynne med ferdige ølsett med alle ingrediensene du trenger, så kan du heller brygge etter egne oppskrifter etter hvert. Da bestemmer du selv smak og alkoholstyrke. Riktig temperatur er også viktig, men alt dette fins det mengder med informasjon om på nettet, sier han.

OLDEMORS KOKEBOK

Vi mennesker har drukket øl så lenge vi har bakt brød, og er du usikker på oppskrifter har Werme et tips:

– Se gjennom din oldemors oppskriftsbok. Det var vanlig å brygge øl i gamle dager, og kanskje hun skrev ned noe i boken sin.

– Er øl blitt en motegreie?

– Nei, jeg tror interessen for øl er kommet for å bli. Også kvinner er mer interessert i øl nå, og det stemmer ikke at de bare vil ha lyst og lett øl. Tvert imot, mange kvinner er opptatt av smak og vil ha noe annet enn pils, sier han.

Må ha til brygging

 • Stor kjele
 • Gjæringsbøtte med gjæringslås
 • Termometer
 • Desinfiseringsmiddel
 • Boksåpner og sleiv
 •  Hevert/slange
 • Kaustisk soda
 • Flasker og korker
 • Kjøkkenvekt
 • Ølsett – maltekstrakt med tilsatt humle
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.