Med vid utsikt over Hurdalssjøen, fredelig og rolig på vakre Haraldvangen, er det innredet for familier med barn som skal tvangsutsendes fra Norge. Her er det ingen høye gjerder eller låste porter som minner dem om at det i realiteten er et fengsel. Men i snitt er ikke familiene der mer enn ett døgn før de kjøres til flyet som skal ta dem ut av landet. Dette er familier som har bodd i Norge en periode og som har brukt alle instanser for å få bli, men har fått et endelig avslag.

– Vi henter disse familiene fra mottak over hele landet. Vi bringer dem hit dagen før utreise slik at de kan overnatte her og sånn sett forberede seg i rolige omgivelser på hjemreisen, sier Throndsen.

MIDLERTIDIG FØR DAL

Throndsen forteller at da beskjeden fra myndighetene kom om at barnefamilier ikke lenger skulle være ved Politiets utlendingsinternat på Trandum mens de ventet på å bli fraktet ut, kastet de seg rundt for å finne alternative løsninger.

– Vi fant Hurdal og Haraldvangen som et midlertidig sted ut 2018. Vi var opptatt av at det skulle være kort avstand til Trandum, slik at vi kunne bruke støttefunksjonene fra Trandum, slik som sykepleier og legetjeneste.

Nå er det imidlertid klart at det skal oppføres et nytt bygg til formålet på Dal.

– Planen er at det skal stå ferdig på slutten av inneværende år. Det vil få plass til tre familier, men det er også avsatt et par plasser til enslige mindreårige som har fått avslag på søknad om asyl, forteller seksjonslederen.

NEDSLITT

Throndsen sier at lokalene på Haraldvangen var nedslitt da de overtok.

– Vi har malt og pusset opp, kjøpt inn nye senger og møbler, bilder og leker. Her er det ingen høye gjerder slik som på Trandum, og de som kommer hit blir ikke låst inne. De kan bevege seg rundt i det flotte uteområdet med vakter, men slik aktivitet er jo begrenset fordi de som hovedregel er her bare ett døgn. Her er det plass til to familier med inntil ti personer. Siden vi åpnet i slutten av desember, har det vært totalt 12 familier her med til sammen 33 barn.

Familiesenteret er for barnefamilier som har fått endelig avslag på søknaden sin, men av og til benyttes stedet av familier som blir stoppet på veg inn i Norge med ugyldige eller falske dokumenter. De må være i familiesenteret i påvente av retur.

TOMT I DAG

Per i dag er det ingen familier på Haraldvangen. Presset på Trandum har avtatt etter toppen i 2015.

– Trandum har plass til 220 personer. I dag er det i underkant av 100 der. Belegget er lavt, og flere avdelinger er stengt. Det er en utfordring for de ansatte, men der er jo også positivt at det ikke er mange mennesker som venter på å bli tvangsutsendt fra Norge.

Throndsen mener at Trandum ikke er et bra sted å være for barn.

– Et familiesenter kan ikke sammenlignes med Trandum. Der er det 220 voksne mennesker – 100 av dem er enslige menn, og noen av disse kan være utagerende. Det er ikke bra for unger å oppleve slike situasjoner, sier han.

– Hva vil du si til naboene til det nye senteret på Dal?

– Vi har hatt møte med dem, og jeg kan berolige dem med at her vil det være barnefamilier. Det vil ikke bli mer trafikk, ingen uro og skrik og skrål.

– KREVENDE

– Hvordan er det å jobbe opp mot mennesker som skal uttransporteres mot sin vilje og som for alt i verden vil bli i Norge?

– Det er krevende, spesielt i forhold til barna. Vår rolle er å legge til rette for at de, om mulig, skal oppleve døgnet på familiesenteret så bra som mulig, motivere dem for å reise og snakke med dem. Vi skal også påse at de får den omsorgen de trenger, og vi har tett og nær kontakt med barnevernet. Når det kommer familier hit, blir barnevernet i Hurdal informert. Men den viktigste rollen har mor og far. De kan i en slik situasjon bli både apatiske og fortvilet, men vår oppgave er å motivere dem til å ta vare på barna på best mulig måte, sier Throndsen.

LES OGSÅ: Vil bygge rett ved et boligområde

Fakta

  • I Politiets utlendingsinternat på Trandum sitter mennesker som har fått avslag på sin søknad om asyl i Norge og som ikke frivillig har forlatt landet. De venter på å bli uttransportert.
  • 30. desember i fjor ble det slutt på å sperre barnefamilier inne på Trandum.
  • Nytt senter for familiene skal bygges på Dal, men i mellomtiden leies lokaler på Haraldvangen.

EUB retter og beklager

I en tidligere versjon av denne saken, var følgende sitat gjengitt som tittel: – Vi kaller det verken integrering eller fengsel. Vi kaller det et familiesenter. Dette ble aldri uttalt av seksjonsleder Johan-Edvin Throndsen. Tittel er derfor endret. I deler av teksten var også Throndsens etternavn gjengitt feil. Vi beklager både feilsitering og feil navn. Red.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.