Det var bare ett alternativ for dem da det gamle fjøset var utslitt og lite egnet til modernisering. Det var å bygge en ny driftsbygning.

- Det kom til et punkt da det sto mellom å gi seg eller å satse nytt og større. For oss var det egentlig bare ett valg. Det var ikke noe alternativ å gi seg. Vi kan jo ikke slutte med å produsere mjølk, sier Tonje Aas.

I fjor høst kunne de ta i bruk sitt nye fjøs med plass til over 70 mjølkekuer.

- Så mange vil vi nok ikke ha, men vi er i gang med å bygge opp besetningen til rundt 50 mjølkekuer, sier Tonje.

LAMA-LARSEN OG GERTRUD GEIT

Foreløpig er det totalt om lag 100 dyr, blant dem 25 mjølkekuer. som har flyttet inn i sitt nye hjem. Også det gamle fjøset fra 1981 benyttes til støtteareal.

I det gamle fjøset holder blant annet noen kuer som ikke er i produksjon, Lama-Larsen, Gertrud Geit og noen høner og haner til.

- Det gamle fjøset er fortsatt i så god stand at det må utnyttes, men det var ikke egnet til modernisering og utvidelse. Arealet kommer godt med, sier Ole Christian Aas.

Gården til Tonje og Ole Christian er familiegården til Ole Christian, som han overtok i 1997.

Tonje liker å ha mange slags dyr.

- Dette er min fulltids arbeidsplass. Vi har også etter hvert planer om å starte et dagsenter for demente og eldre. For disse gruppene er kontakt med dyr veldig viktig, sier Tonje.

Hun røper at Ole Christian en gang lovte henne at hun kunne få ha så mange forskjellige dyr hun ville.

- Nå er vi i gang, sier Tonje med glimt i øyet.

Ole Christian er også maskinentreprenør, og jobber også på Oslo lufthavn med snøbrøyting.

I det nye fjøset er det både mjølkerobot og skraperobot.

- Ole Christian fleiper med at han hadde mjølkerobot i det gamle fjøset også. Da er det meg han sikter til, sier Tonje.

Mjølkekvoten de foreløpig har er 280.000 liter. Kapasiteten er imidlertid mye mer.

9,5 MILLIONER KRONER

Det nye fjøset er på 1.250 kvadratmeter, og har kostet om lag 9,5 millioner kroner. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge. Entreprenør er Gråkjær, og innredning, mjølkerobot og annet utstyr er levert av Fjøssystemer.

Kuene får sitt kraftfôr fra en automat. Mengde er programmert og tilpasset hver enkelt ku, og automaten styres av en databrikke som er festet til et klavebånd.

- Brikken styrer også mjølkeroboten. Den registrerer også andre aktiviteter for kua, og viser blant annet brunst, sier Ole Christian.

Det synes å være liten tvil om at både Tonje og Ole Christian har valgt riktig yrke.

- Vi har tro på framtida. Mat er noe vi alltid vil trenge. Vi bygde ikke fjøset for å bli rike. Dette er en livsstil for oss. Det blir fortsatt lange dager, men det er veldig koselig å jobbe i et fjøs som fungerer og å se at dyra trives, sier Tonje.

LES OGSÅ: Ungt ektepar satser fire millioner på sauer

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.