Det har vært mye diskusjon om hva som skal skje med Sundet. Blant annet har facebookgruppa «Vi som vil at Sundet skal blomstre» fått medvind, og River Hustad har fått mange med seg for sitt engasjement for bygdesentrum. Hun er initiativtaker og leder møtet. 

Meninger fra grasrota

Eidsvollingene skulle få mulighet til å få si sitt om Sundets fremtid. Politikerne skulle nøye seg med å lytte – så mye de greide. Etter et kort innlegg fra kommunen, blant annet om kommuneplanen som legges fram til politisk behandling våren 2018, var det duket for meninger fra grasrota. 

Susanne Schjelderup Olsholt (10) var først oppe med hånda. 

– Jeg syns vi skal ta vare på de gamle husene, ikke rive dem, sier hun til applaus fra salen. 

Diskusjonen var i gang.

Det gikk fram og tilbake med bevaring og riving, det ble snakket om Femell-gården, eller Sundtgården som den tydeligvis het før og bygging av stygge betongklosser. Folk ønsket seg butikker og utvalg.

– Vi trenger tre ting for at vi ikke skal reise til Råholt, Jessheim eller Lillestrøm: Utvalg, utvalg og utvalg, sier Egil Udnesseter.

Syv frisører i Sundet

Det blir pratet mye om nisjebutikker, som en motpol til kjøpesentrene. Ingen vil konkurrere med Råholt. 

Mange er engasjerte. En observant eidsvolling påpeker at Sundet hverken har fiskebutikk eller slakteri, men syv frisører. Vidar Sollihøgda vil ikke ha kjøpesentre, men mener det må legges til rette for barnefamilier.

Har brukt lokale fagfolk fra start til mål: – Dette er den beste utsikten i Sundet

– Gått nedover

Finn Harald Pettersen sier at det ikke har skjedd noe i Sundet siden han gikk ut av grunnskolen i 1979, men det er ikke Else Hittnes enig i. Hun driver kafeen og lunsjbaren Henrik.

– Det er feil, det har gått nedover. Det vi er interessert i er hvordan vi skal overleve til de nye planene fra kommunen kommer, sier hun.

Selv om politikerne skal lytte, får fungerende ordfører Einar Madsen (Ap) lov til å bryte inn.

– Hvorfor er det så populært å finne alt som er feil med Sundet? Vi har jo mye av det vi sier vi skal bygge videre på, hvis vi blir flinkere til å prate opp Sundet i stedet for ned, så får flere beskjed om at det er noe bra her nede, sier han.

Blandede meninger

Stemningen i salen snur noe, flere er enige med Madsen. Sundet har mye bra. En kvinne påpeker at Eidsvold Blad skrev i 1903 at folk ikke måtte reise inn til Christiania for å kjøpe hatter og kåper. Det virker jo kjent. 

Etter møtet er det blandede meninger. Tiåringen Susanne Schjelderup Olsholt var fornøyd.

– Det er fint å få si sin mening, sier hun.

Vidar Sollihøgda er tilbakeholden, og redd for at hans engasjement skal bli plagsomt for de andre.

– Jeg skulle ønske flere tok ordet, jeg er redd jeg blir en møteplager på sånne møter, forteller han.

TANKER FRA TAKET: Hendelser i Sundet som var

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.