– Akkurat i dag, for 203 år siden, fikk Norge sin egen grunnlov og ble et fritt land.

Slik åpnet Hennie Braate fra 7. klasse på Kringler-Slattum skole 17. maitalen som hun hadde skrevet sammen med Silje Lunde, Synøve Winge og Kristin Knutsen.

De unge talerne forteller at de har skrevet talen selv, uten hjelp fra noen voksne.

DEMOKRATISK SAMFUNN

– Vi fikk vårt eget storting og konge. og det ble starten på det frie og det demokratiske samfunnet vi er en del av i dag, sier Braate.

Men de unge talerne mener at 17. mai ikke handler om bare historie og tradisjoner.

FEIRER DAGENS NORGE

– Det handler også om at vi skal feire Norge slik det er i dag. 17. mai er en feiring av rettighetene vi har fått, og at Norge har blitt et så trygt og godt land å bo i, sier Silje Lunde.

Også Henrik Wergeland ble selvsagt også nevnt i talen,

– Det var han som lagde 17.-maitradisjonen som å gå i tog, synge sanger og veive med det røde, hvit og blå norske flagget. Vi som bor i Norge i dag er veldig heldige, sier Synøve Winge.

– Vi lever i et samfunn basert på frihet, samhold, respekt og toleranse. Vi har rett til å si tenke og tro det vi selv ønsker, men dessverre er det millioner av mennesker som ikke har det så bra, så derfor er det viktig å minne hverandre på hvor heldige vi er som bor i Norge, sier Kristin Karlsen.

– Det er veldig spennende å holde tale for så mange mennesker, men vi har øvd mye. Det er en ære å holde tale på nasjonaldagen, og det var gøy, sier Silje Lunde.

TRADISJONER

17.-maifeiringen ble som vanlig feiret ved alle skolene i bygda – Kringler-Slattum, Eltonåsen og Maura skoler, med tusenvis av glade barn og voksne som gikk i tog og feiret Norges nasjonaldag med sang og musikk, is og brus, god mat og leker.

LES OGSÅ: Stjernespekket  17.-maiprogram ved Eidsvollsbygningen

LES OGSÅ: Pølsefest!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.