Fredrik Thorud Egge (18), Tim Halvorsen (17) og Ingrid Lind Kristian­sen (16) kom uskadde fra en utforkjøring på Engervegen i Nannestad fredag.
- Vi er glade for at alle brukte bilbeltet. Hadde vi ikke gjort det kunne det gått riktig ille, sier Fredrik Thorud Egge fra Holter.
Den ferske sjåføren hadde med seg to yngre passasjerer, Tim Halvorsen fra Maura og Ingrid Lind Kristiansen fra Holter, da hans Volvo V70 veltet på den svingete grusvegen.

SKRENS

- Bilen skrenset først i løsgrusen i en venstresving, og deretter skjenet den over til venstre og utenfor vegen. Jeg prøvde å rette opp, og da bilen traff vegkanten nærmest på tvers gikk den rundt. Jeg rakk ikke å tenke noe på hvordan dette kunne gå, og husker ikke noe før vi lå på taket. Da hang vi i beltet alle tre, forteller Thorud Egge.
Selv fikk han bare et bitte lite skrubbsår på kneet etter rundkastet.
Halvorsen fikk et rift på armen.
- Det fikk vi antakelig da vi gikk ut av bilen. Uten bilbeltet hadde vi ikke sluppet unna med det, sier de.
Han fikk førerkortet i april, og hadde kjøpt seg en 2002-modell Volvo V70 stasjonsvogn.
- Volvo er kjent for å være trygge biler, sier han.
Bilen fikk en del skader, og er lagt ut for salg.
- Jeg selger den som den er, og den blir vel mest sannsynlig en delebil for noen som har bruk for deler, sier Thorud Egge.

HUSKER IKKE

- Alt skjedde så fort at jeg husker ingen ting fra selve rundkastet. Jeg husker ikke noe før vi hang opp ned i beltet, og at jeg datt ned da jeg løsnet det, forteller Halvorsen.
Han har også kjøpt seg en Volvo V70, og ser fram til selv å få førerkort.
- For oss er det ikke aktuelt å kjøre bil uten sikkerhetsbelte, selv om det så er bare en kort tur. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd hvis vi ikke hadde brukt beltet alle sammen, sier Halvorsen.
Han var passasjer i framsetet, Lind Kristiansen i baksetet.
Thorud Egge forteller at ungdommene i deres omgangskrets er flinke til å bruke bilbelte.
- Det er mye fokus på dette blant annet på kjøreskolene, og så er det jo også varsling i bilene, sier Egge.

36 PROSENT UTEN BELTE

Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef hos Trygg Trafikk, opplyser at av dem som dør i trafikken er det 36 prosent som ikke har brukt bilbeltet.
Imidlertid er Norge blant de aller beste i klassen på bilbeltebruk.
- Hele 95 prosent av alle nordmenn bruker nå bilbelte, og dette redder mange liv. For de fleste er det en selvfølge å ta på seg bilbelte idet man setter seg i bilen, og det føles ubehagelig og usikkert å kjøre uten.
- Samtidig ser vi at av dem som har omkommet i trafikken var det hele 36 prosent som droppet bilbeltet, sier Årøen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.