- Tone står på, og er ærgjerrig og flink. Vi trenger henne. Blikket til «Mr. Høyre» Kåre Willoch sier alt. Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen har rukket å få en høy stjerne i partiet.
Det er fredag i Stortinget. Kåre Willoch har vært i et annet møte, men stopper opp. Tar seg tid til å snakke. I noen minutter står han der til Tone Wilhelmsen Trøen kommer. Så fort han ser henne rekker han ut hånda. Ansiktet forvandles til et smil.
- Hei, så hyggelig å treffe deg, utbryter han. Tone smiler også. For henne er det liten tvil om hvem som er Mr. Høyre.
Tone er nå godt i gang med sitt andre år på Stortinget for Høyre. Startskuddet som stortingsrepresentant gikk høsten 2013. Den nye hverdagen har rukket å sette seg.
- Det er noe helt spesielt å jobbe med politikk på heltid. Særlig når du har vært vant til å være lokalpolitiker, og gjøre unna det meste på enden av kjøkkenbordet på søndagskveldene, sier Tone vel inne på sitt eget kontor i stortingslokalene. På navneskiltet utenfor står hun oppført Bak døra med glassrute tilbringer hun mye av tiden i hovedstaden. Her gjør hun forberedelsene.
- Den viktigste jobben ligger i forberedelsene. «Forberedelse er makt», sa en Ap-politiker til meg en gang. Det ligger mye i det, sier Tone.

Leder For viktig utvalg

Hun oppsummerer den første tiden på Stortinget som krevende.
- Det legger jeg liksom ikke skjul på. Det er et svært spennende arbeid, og dette er en jobb du drømmer om når du driver med politikk.
Trebarnsmoren fikk store og viktige oppgaver umiddelbart etter at hun ble valgt inn på tinget. 48-åringen fra Eidsvoll fikk ansvaret med å lede helsefraksjonen i Høyre. I tillegg ble hun utnevnt som helsepolitisk talsperson.
- Det var bare å brette opp ermene og begynne å jobbe, humrer Tone i dag.
Fra Høyre sitter det fire personer i helsefraksjonen. De har delt forskjellige ansvarsområder mellom seg.
- Men du må være parat på hele feltet du har ansvaret for. Da er det svært godt å ha en helseminister jeg kjenner godt, og som jeg har stor tillit til.
Hun snakker om helseminister og venn, Bent Høie.
- Det koster krefter å være stortingsrepresentant?
- Ja, men jeg har alltid vært en person som liker å ha mange jern i ilden. Jeg var for eksempel leder av friidrettsgruppa på Haga da jeg var 16 år. Siden har jeg vært aktiv hele tiden.
Hennes politiske karriere startet da hun kom inn i kommunestyret i Nes i 1987. Hun ble ikke formelt valgt inn, men kom inn da det ble endringer underveis i valgperioden. Der og da - som 21-åring - var hun allerede sterkt politisk engasjert.
- Det var egentlig idretten som gjorde det. Jeg spilte selv håndball i 5. divisjon, og drev med friidrett og ski. Mitt første innlegg i kommunestyret handlet om at det måtte bli bedre treningskapasitet innendørs i Nes.

Verdifull ballast fra lokalpolitikken

I løpet av årene som fulgte fikk hun også sitt første barn. Som småbarnsmor midt i den store diskusjonen om ja eller nei til private barnehager, føltes det politiske kallet sterkere enn noen gang.
- Det var greit at det satt en småbarnsmor i kommunestyret i Nes. Jeg har alltid vært opptatt av at det skal være representanter fra alle menneskegrupper i kommunestyrene, sier Trøen.
Hun var aktiv i Nes-politikken fram til 1994. Da flyttet hun til nabokommunen Eidsvoll, og måtte søke fritak. Like etter flyttingen ble hun kontaktet av Hans Christian Wilberg i nominasjonskomiteen i Eidsvoll Høyre. Dermed takket hun ja til å stå på partiets liste til det kommende valget. Hun ble valgt inn i kommunestyret i 1995, og satt én periode før hun ble gravid. Den neste fireårsperioden var hun leder av Høyre i Eidsvoll, før hun på ny ble valgt inn i kommunestyret og var partiets ordførerkandidat i Eidsvoll ved de to neste valgene.
- Årene i lokalpolitikken har gitt meg en verdifull ballast, som jeg tar med meg i jobben som stortingsrepresentant. Det samme gjør jeg med sykepleierutdanningen, og årene jeg jobbet i det private næringslivet og de to årene som sykepleier i helsevesenet. Det har gitt meg innsikt i hvordan det fungerer på gulvet, sier hun.
Hun er gift med senterdirektør for Strømmen Storsenter, Per Kristian Trøen. Han beskriver hun som en viktig rådgiver i den hektiske stortingsjobben.
- Helsevesenet er så enormt stort. «Men tenk på alt du lærer hver eneste dag», sier Per Kristian. Det er noe man må være takknemlig for. Jeg kjenner at bitene i puslespillet begynner å samle seg.
Arbeidsdagene starter gjerne i sju-åtte tiden, og kan ofte vare til 21-tiden på kvelden. Tone disponerer en leilighet i Oslo, men reiser oftest hjem.
- Familien er det aller viktigste, og jeg forsøker alltid å prioritere mest mulig tid med dem. Jeg føler vi er flinke til å holde sammen og oppleve ting sammen.
Hun reiser ofte rundt og ser hvordan folk i helsevesenet har det. Ansatte. Pasienter. De som utøver og påvirkes av tjenestene.
- Én av mine viktigste oppgaver er å være en god representant for Eidsvoll og regionen Romerike.
På en lapp på kontorpulten står det «Husk alltid på dem som ikke er i stand til å gå i fakkeltog eller komme på høringer. Det forsøker hun å leve etter hver eneste dag på Stortinget. I tråd med både Kåre Willoch og Høyres ånd.
Tone Wilhelmsen Trøen
Født: 23. februar 1966.
Gift med senterdirektør på Strømmen Storsenter Per Kristian Trøen. Har tre barn.
Stortingsrepresentant for Høyre. Medlem av helse- og omsorgskomiteen. Har vært i jobben i 116 dager.
Født og oppvokst i Nes kommune, men flyttet til Eidsvoll i 1994.
Har sittet i kommunestyret i de to kommunene i flere perioder. Har også vært rådgiver for Høyres stortingsgruppe i barne-, familie- og kulturkomiteen (2005). Før valget i 2013 var hun partiets rådgiver i helsepolitiske spørsmål.
Utdannet sykepleier.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.