Utrygg abort, hepatitt C, konflikten i Den sentralafrikanske republikk og helsekrisen etter ebola er viktige temaer, som vi her til lands fort kan glemme. Det ville elevene på 9B på Vilberg ungdomsskole gjøre noe med.

– Vi jobber med å rekke ut til folk med disse temaene. Målet er at flest mulig skal vite om det. Det er viktig å bry seg om alle, sier Fride Løkken (14). Skoleprosjektet er i regi av Leger Uten Grenser. Ved hjelp av flyers, sosiale medier, foredrag, leserinnlegg i avis og samtaler med kjente og ukjente, satser elevene på å få mest mulig oppmerksomhet rundt de glemte krisene. Én representant fra Leger Uten Grenser har også holdt foredrag i klassen.

Kan fortelle andre

– Vi har fått vite mye mer om temaer som folk flest velger å ignorere. Viktige ting som mange ikke er like åpne eller komfortable med å snakke om, sier Martine Smedsrud (14).

– Det er fint å få vite om. På den måten kan vi også fortelle andre om det og få løftet opp disse temaene på dagsorden i hverdagen, sier Frida Aamodt.

Gullveig Fredriksen (14) har også vært i Oslo. Der delte hun ut en informasjonsbrosjyre og snakket med mange.

– Det ga meg en liten tankevekker. Mange hadde selvsagt hørt om disse temaene og krisene, men ikke mange hadde god kunnskap om det. Det forteller meg at dette er temaer det er viktig å rette søkelyset på, sier Fredriksen. Elevene har vært delt inn i grupper og jobbet med forskjellige temaer. Denne uka presenterte de sine arbeider for medelevene.

– Nyttig og lærerikt

– Det har vært nyttig og lærerikt for elevene å se verden litt utenfor lærebøkene. Vi har sett hvordan vi kan knytte kompetansemålene i opplæringsloven litt utenfor fagbøkene, og har brukt flere fag i dette arbeidet. Det har vært gøy å se at barn på 14 år kan engasjere seg så mye i noe som egentlig ikke vedgår dem i deres hverdag, sier kontaktlærer Stine Nebbenes.

Elevene har selv innhentet informasjonen de har trengt. Snart skal også en elev i klassen ha skyggedag med én kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser.

– Flere av de andre elevene på skolen har vært misunnelige på det vi har gjort og fått til. Det er jo litt gøy, smiler Ashna Usman (14).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.