Nå har imidlertid Nannestad kommune sagt opp avtalen.

– Hvis avtalen ikke fortsetter blir vi de siste elevene som får undervisning på Hegli. Det er synd hvis dette tilbudet blir borte. Det er lærerikt å være her. Vi synes det er viktig å lære hvordan maten vi spiser blir til, og så får vi prøve det vi lærer teoretisk også i praksis. Vi håper vi kan komme tilbake i både 9. og 10. klasse. Vi stortrives, sier Camilla Kåsen fra 8. trinn.

FØRSTE UKE

Hun har sammen med sin klasse hatt sin første uke på den alternative opplæringsarenaen. Sammen med Lydia Marie Jensen og Elise Marie Fjeld hadde hun dyrestell da EUB var på besøk.

– Dette er både gøy og lærerikt. Det er interessant å se hvor mye arbeid og kunnskap som ligger bak maten vi kan kjøpe i butikken, og hvordan man drev en gård i gamle dager. Det er nettopp fordi det er gøy at vi lærer så mye, sier Fjeld.

Blant oppgavene denne dagen var å strø og fôre både høner og kuer.

SELVLAGD

På den økologiske gården får de blant annet tilberede mat av råvarer produsert på gården.

– Vi har også målt opp jorder og bygninger, så vi har fått bruk for matten vi har på skolen. Det er mange forskjellige dyr på gården, og det er virkelig koselig, sier Jensen.

I verkstedet holdt Adrian Mathisen og Øivind Lind Kristiansen på med snekring. De reparerte ei bærebåre.

– Dette er gøy. Vi lærer mye, og får prøve ting vi ikke har prøvd før. Og så forstår vi også mye bedre hvorfor vi lærer all matten, sier Mathisen.

VARIERTE OPPGAVER

Ved veven satt Frøya Stangnes Håland og Elise Margrethe Karlstad.

– Vi trives veldig godt på Hegli, og lærer veldig mye forskjellig, sier Karlstad.

På kjøkkenet holdt gruppa som hadde ansvaret for maten til. Hver dag er det felles måltid tilberedt av elevene selv.

Ved grua hadde ikke Ariel Karianne Skjøfstad og David Bjørnhaug problemer med å holde varmen da de stekte dagens rett, pytt i panne.

– Jeg har ikke lagd mat på denne måten før, men det er morsomt å lære hvordan man lagde mat i gamle dager, sier Skjøfstad.

BEGYNTE I 1998

Undervisningsopplegget på Hegli gård er inne i sitt 19. år. På gården har elevene fått lære om hvordan det er å drive gårdsbruk med eldre metoder, lokal historie, natur, tradisjoner og kultur.

Hovedmålene har blant annet vært å gi elevene kjennskap til og respekt for livsgrunnlaget, få bedre sammenheng mellom teori og praksis, arbeidserfaring, arbeidsglede og selvtillit og en sammenhengende læringssituasjon. Den siste vinteren på ungdomsskolen har elevene invitert til gjestebud for besteforeldre.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.