Fjeldheim er glad i Jessheim, har jobbet som kulturminnekonsulent i Ullensaker kommune i flere år og er nå generalsekretær i Fortidsminneforeningen. Han er kritisk til Dæhlie-prosjektet i Storgata 1 og 3.

– Politikerne må ha is i magen, og tenke gjennom hva denne saken egentlig handler om. Disse eiendommene har vært regulert til bevaring siden 1996. Det er det naturligvis en grunn til. De har en høy verdi for kommunen og byen og bør verdsettes der etter. Byutvikling handler om å være langsiktig, holde på de gode løsningene og se tidlig hva du får bruk for senere, sier Fjeldheim.

Han trekker fram Spikersuppa i Oslo som et foregangseksempel.

– Der er det ingen bygninger, men et ledig rom i midten. På et tidspunkt kan det virke dumt med store arealer i sentrum som du ikke har brukt for. Men når byen blir større, så skjønner folk at dette arealet er det eneste vi har igjen, sier Fjeldheim.

– Viktigere med det unike

Bjørn Dæhlie har jobbet med utvikling av de aktuelle eiendommene i fem år. Nå ønsker han å sette opp et tre etasjers næringsbygg mot Storgata og et leilighetsbygg med 18 boenheter på tre etasjer mot Tærudgården.

– Jeg mener arkitekten har fått fram en utnyttelse av eiendommen som også framhever de to historiske bygningene, som er viktige også for meg, uttalte Dæhlie til EUB da de nye planene ble kjent. Tirsdag skal formannskapet behandle en prinsippsak basert på planene og illustrasjonene. Ola Fjeldheim anser planene å bryte med byplanen.

– Det er viktig å tenke på hva vi har og hva vi får. I dette prosjektet dreier det seg om ganske få leiligheter og et lite næringsbygg. Det er ikke akkurat manko på det på Jessheim i dag. Her dreier det seg om et område med kvaliteter i form historiske bygninger, særpreg og grøntarealer. Her bodde også Jessheims første byborger Charles King. Han var ingeniør og drev butikk. Alt dette er samfunnsverdier vi bør dyrke og ivareta, ikke endre og bygge ned. I dette området på Jessheim er det viktigere med det unike enn det vanlige, sier Fjeldheim.

Han mener historien viser at utbyggerne som regel vinner i kampen mot bevaring.

Vil heller ha Dæhlie-statue

– Se borte ved bankbygget. Der legges det riktignok opp til noe bevaring, men man kunne gått lenger i tanken der. Jeg forstår at man må tenke avkastning og lønnsomhet når man jobber som næringsutvikler. Men akkurat dette byområdet ved Kingsgården er ikke egnet for volum, og det har vært kjent helt fra starten av, fra før Dæhlie kjøpte eiendommene, sier Ola Fjeldheim.

Liv Hofseth fra Gardermoen er sterkt imot at det skal bygges med høy utnyttelse på eiendommene i smørøyet av Jessheim.

– Ordfører Tom Staahle ga i lørdagens EUB uttrykk for at det må være regningsvarende å utvikle en slik tomt. Mitt forslag er heller at Dæhlie dropper dette prosjektet, og at kommunen lager en flott og stor bypark med grøntområder der. Så kan det gjerne være en statue av Bjørn Dæhlie der. Som viser hvilken fantastisk skiløper han var, sier Hofseth.

Fortidsminneforeningen

Frivillig organisasjon som kjemper for vern av verdifulle kulturminner og kulturmiljøer i Norge, med særlig vekt på bygninger.

Foreningen ble stiftet 16. desember 1844 etter initiativ av maleren Joachim Frich. J. C. Dahls arbeid var av avgjørende betydning for at foreningen ble stiftet.

Generalsekretær er Ola Fjeldheim. Han bor på Algarheim i Ullensaker kommune.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.