Andreas Rafdal i Hurdal Høyre frykter for egen kommune. Han mener at de kommunalt ansatte må jobbe «livet av seg» i framtida for at kommunen i det hele tatt skal kunne holde hodet over vannet.

SER INGEN FRAMTID SOM EGEN KOMMUNE

Rafdal ser ingen framtid for Hurdal kommune om den blir stående alene.

– Derfor vil vi fremme et forslag om å starte en prosess med mål om å slå sammen kommunene på Øvre Romerike til en stor kommunene med en sunn økonomi slik at vi kan tilby et godt tjenestetilbud til innbyggerne våre, sier han.

– Men det har hurdølingene sagt nei til....

– De har sagt nei til en merkelig konsentallasjon mellom Ullensaker og Hurdal og de hadde ikke noe alternativ om en storkommune. Vi ser at de små kommunene blir tillagt flere og flere oppgaver uten at det følger penger med. Nå er vi kommet til et kritisk punkt her i Hurdal. Vi klarer ikke å gi et godt nok tjenestetilbud til våre innbyggere, sammen hva vi vedtar nå. Med et beregnet underskudd på tre millioner kroner og ei bunnskrapt kasse, er Robekk-lista neste, mener Rafdal.

– Kommunesammenslåingsprossesen er over for denne gang. Hvordan få den på dagsorden igjen, Rafdal?

– Nå har Solberg-regjeringen fått fire nye år, og temaet kommunesammenslåing er ikke over. Det kommer garantert på bordet igjen, men det er en stor prosess å få det til. Vi som kommunepolitikere har fått et ansvar og det må vi i mellomtiden løse så godt det lar seg gjøre.

NEI TIL EIENDOMSSKATT

Hurdal må spare 12,5 millioner kroner på neste års budsjett. På toppen kommer rådmannens forslag om innføring av eiendomsskatt.

– Vi sier kontant nei til eiendomsskatt. Hurdal har mange innbyggere med dårlig råd og vi kan ikke pålegge dem den ekstra byrden en eiendomsskatt er. Det kan føre til at folk må flytte ut av kommunen, sier Rafdal.

– Hvilke grep mener Høyre kommunen bør ta som kan dekke opp for eiendomsskatten?

– Vi skal fremme vårt alternative budsjett under neste formannskapsmøte. Der går vi inn for å kutte i adminstrative stilinger framfor å belaste våre innebyggere med eiendomsskatt. Jeg håper at vi kan klare å gi et tilbud hvor vi holder oss innenfor de lovpålagte oppgavene, selv om jeg frykter det verste. Budsjettet vil bli så stramt at det sprekker fordi vi ikke kan bryte lovverket, sier han.

– LEVD OVER EVNE

Årsaken til elendigheten mener Høyre-politikeren er at kommunen over flere år har levd over evne, samt at posisjonen har sovet i timen.

– Posisjonen, som består av V, Ap, Sp, Krf og MDG, har ikke tatt realiteten inn over seg, eller de har ikke villet det. Det er brukt 10 millioner kroner til en sentrumsplan med bruk av dyre arkitekter og 30 millioner kroner som vi fikk i momskompensasjon etter bygging av ny skole, har gått til drift i stedet for å betale ned gjeld, sier Rafdal.

TILBAKEVISER KRITIKKEN

Varaordfører i Hurdal, Gunne Morgan Knai, tilbakeviser på det sterkeste at posisjonen har sovet i timen.

– Vi har vært aktive og sørget for at Hurdal har vært i utvikling, sier varaordføreren.

Knai tilbakeviser at momskompensasjonen for skolen har blitt brukt til rein drift.

– Kompensasjonen var på 31,2 millioner kroner. Den har, slik jeg har forstått det, gått via driftsbudsjettet og inn i skolens investeringsregnskap og dermed resultert i at vi har 31,2 mindre i gjeld, sier han.

– Når det kommer til sentrumsplanen, har Høyre vært for denne. Nå er det viktig at vi får realisert planene slik at det blir utvikling i sentrum og at innbyggernes penger blir ivaretatt.

Knai mener at er det viktig at alle, på tvers av partigrenser, nå legger godviljen til og jobber sammen om et budsjett som best ivaretar Hurdal i en vanskelig, økonomisk periode.

– Vi jobber fortsatt med dette, sier han.

LES OGSÅ: Ingen veg utenom, det blir eiendomsskatt i Hurdal

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.