På grunn av sentrale føringer i Politireformen legges 110-sentralen på Lørenskog ned etter 25 år. Hele virksomheten flyttes til Ski. Nå blir den en del av Øst 110-sentral IKS.

Den nye 110-sentralen blir samlokalisert med politiets operasjonssentral i det nye Øst politidistrikt. Øvre Romerike brann og redning, er positiv til omstruktureringen.

– Det betyr en større fagsentral, med flere medarbeidere på jobb, sier brannsjef John Arne Karlsen.

Lettere å samarbeide

Han peker blant annet på at det blir lettere for de forskjellige redningsressursene å samarbeide, nå som de er i samme hus som politiet.

– Et av problemene tidligere, for eksempel etter det som skjedde 22. juli 2011, var at redningsressursene ikke fant hverandre. Det kommer vi til å gjøre nå, sier Karlsen.

Lokal kunnskap blir med

Brannsjefen er ikke bekymret for at 110-sentralen skal miste nærheten til det lokale med sentraliseringen. Han og de andre brannsjefene er sikre på at kontinuiteten og lokalkunnskapen vil bli videreført i det nye selskapet.

– Det er en del folk med fra Romerike, sånn at det er folk herfra på vakt hele tida. Daglig leder for Øst 110-sentral, Øyvind Arntzen kommer fra en lederstilling hos oss i Øvre Romerike brann og redning, forteller Karlsen.

Åtte ansatte i Romerike 110-sentral blir med over til Ski.

700.000 mennesker

Den nye sentralen blir den nest største i Norge etter Oslo. Ti brannvesen med til sammen 38 brannstasjoner skal betjenes herfra.

De skal bistå en befolkning på over 700.000 menneske. Hvorav 106.000 under Øvre Romerike Brann og Redning, som også eier 15 % av det interkommunale selskapet Øst 110-sentral IKS.

– Med 15 % eierskap vil vi ha stor påvirkningskraft, sier brannsjefen.

Sammensmelting

I 1992 sto den nye alarmsentralen på Lørenskog brannstasjon klar.

Motstanden mot å slå sammen sine sentraler med den på Lørenskog var stor hos flere av romerikskommunene. Det tok flere år før alle var tilknyttet den nye Romerike 110-sentral. Først i 1999 var alle tilknyttet.

Disse smelter nå sammen med sentralene fra Østfold og Follo.

Fakta

  • I forbindelse med politireformen skal brannvesenets 110-sentraler samlokaliseres med politiets operasjonssentraler i de 12 nye politidistriktene i Norge.
  • I Øst politidistrikt skjer dette i politihuset i Ski, og det nye selskapet Øst 110-sentral IKS erstatter dagens to eksisterende 110-sentraler, Alarmsentral Brann Øst og Romerike 110-sentral.
  • Vil dekke 38 kommuner fra Hurdal i nord til Hvaler i sør som utgjør et område med mer enn 700.000 innbyggere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.