Kommunen fant ingen fredet salamander i Jessheimmarka. Nå har en oppdagelse gjort av tre tolvåringer gitt forkjemperne for friområdet et trumfkort i kampen mot utbygging.
Ullensaker kommune fant som kjent ingen spesielle arter da de i fjor sommer fikk gjort en ny biologisk undersøkelse av dammer og våtmarksområder som er foreslått avsatt til utbyggingsformål i kommunedelplan for Jessheim sørøst. Innbyggerinitiativet Jessheimmarkas Venner, som kjemper innbitt for å bevare friområdene, sier de i flere år har mottatt observasjoner av den rødlistede og fredede salamanderen. Ingen hadde imidlertid støttet sine rapporterte funn med dokumentasjon, før de tre tolvåringene Amanda Lodding, Susanne Maria Gjærum og Hedda Cecilie Gjærum tok både håv og kamera fatt ved en pytt i skogsområdet inn fra Fladbyseter.

- MORSOMT

- Det føles ganske bra, for da har vi kanskje vært med på å redde skogen, sier Amanda.
Jessheim-jentene hadde sett salamanderen en gang tidligere før de forrige uke vendte tilbake med mål om å dokumentere funnet.
- Det var morsomt, for vi hadde aldri sett en salamander før, sier Susanne Maria.
Jentene fant ingen salamander da EUB ble med på skogstur tirsdag. Trioen forklarer at det var en tålmodighetsprøve å få tak i krabaten de har valgt å døpe «Jessheimsalamanderen».
- Den var vanskelig å se for den gjemmer seg i gresset, sier Hedda Cecilie mens hun speider langs vannkanten.
I tillegg til foto har jentene tatt video av oppdagelsen. Funnet ble gjort i en pytt som er på motsatt side av hvor de biologiske undersøkelsene ble gjort i fjor. Stein Vegar Leidal i Jessheimmarkas Venner sier at han tre dager etter jentenes oppdagelse, selv fikk avbildet en salamander i en av dammene som kommunen fikk undersøkt på Langelandsfjellet.

KREVER NYE UNDERSØKELSER

Dammen på Langelandsfjellet er i planforslaget lagt inn i en grønnstruktur. Leidal mener begge funnene, på hver sin side av skogen, uansett viser at hele området trenger grundigere undersøkelser.
- Vi stiller spørsmålet om hva mer marka skjuler av bevaringsverdige arter, amfibier, fugler eller planter, som ennå ikke er kartlagt, sier Leidal.
Biologisk mangfold hadde allerede vært utredet før Naturvernforbundet i Oslo og Akershus krevde ytterligere kartlegging i fjor. Leidal mener hele området nå må undersøkes en gang for alle.
- Vi krever at hele området blir skikkelig kartlagt. Kommunen som reguleringsmyndighet må være sitt ansvar bevisst, og slutte med klattvise undersøkelser som de blir presset til å gjøre når noen skriker høyt nok, sier Leidal.

KOmmunen trygge på grunnlaget

Plansjef Elisabeth Frøyland i Ullensaker kommune sier undersøkelsen fra i fjor dekker behovet, og understreker at det er satt av vesentlig plass til grøntområder for salamandere og øvrig biologisk mangfold.
- Vi har gått grundig til verks, sier Frøyland.
Hun lukker imidlertid ikke døren for nye undersøkelser dersom ny dokumentasjon skulle tilsi at det er behov for det.
- Vi er rimelig trygge på at vi har gjort det vi skal gjøre, så får vi gå inn i det de sender oss, sier plansjefen.

NORSK RØDLISTE FOR ARTER

Norsk rødliste for arter er en oversikt over arter som er vurdert å ha en risiko for å dø ut fra Norge.
Småsalamander er kategorisert som nær truet, nivå 5 av 6 på en skala hvor 1 betyr utdødd. Storsalamander er vurdert som sårbar (nivå 4 av 6).
Arter på rødlista blir ikke automatisk fredet eller vernet på annet vis. Salamandere er fredet etter lov om naturvern.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.