• FORFATTER OG ILLUSTRATØR: Egil Udnesseter er forfatter og Hilde Rognskog er illustratør i Udnesseters poesibok « Ord - som knust lys over syngende elver»

Rognskog er samboer med Udnesseters sønn. Hun har et eget forlag, og da det ble klart at hun ville illustrere 82-åringens poesibok, ja, da var bokutgivelsen så godt som i boks.

HUNDREVIS AV DIKT

Boka, som har fått tittelen «Ord – som knust lys over syngende elver» – har 120 dikt spredd utover smakfulle sider.

– Jeg synes boka har fått en profesjonell utforming. Hilde er perfeksjonist, og det estetiske har vært et viktig element for oss begge. Formatet er godt, likeså papirkvaliteten. Diktene står godt på sidene og er fulgt av Hildes kunstverk. Dette gir boka en helhet som er veldig bra, mener forfatteren.

Hilde Rognskog på sin side sier at det spennende samarbeid.

– Jeg tenkte at jeg kunne bruke noen malerier jeg hadde liggende som illustrasjoner til boka. Men så viste det seg at Egil har tatt masse fotografier gjennom årene. Disse har jeg brukt som inspirasjon og tema. Jeg har malt 13 bilder som står i forhold til diktene, eller selvstendig i forhold til disse. Det har blitt en helhet som vi begge er fornøyde med, sier hun.

Diktene som nå er samlet mellom to permer, er skrevet de siste 15 årene, men Udnesseter har produsert mellom 400 og 500 dikt.

– Jeg har plukket og systematisert til den første boka mi. Det er en del tukkel med å gi ut ei bok, men så kom Hilde inn i bildet og da falt alle brikkene på plass, forteller han.

Men 82-åringen ikke ulest av det store publikum. Han har hatt diktene sine på trykk i flere aviser.

Udnesseter lar seg inspirere av så mye, men hovedkilden ligger i naturen.

– Det er ganske så naturlig, det. Det er ikke til å komme vekk fra at jeg er vokst opp langt inni skogen på Nes. På et skogs- og småbruk med nærmeste nabo en seks, sju kilometer vekk. På vinterkveldene hang stjernehimmelen så nær at det føltes som jeg kunne ta på den. Vi kom tett på naturen. Derfor har diktene mye plass til vær, vind og sjø. Jeg leser mye Børli, men mange andre også, som Jon Fosse, forteller forfatteren.

Men det er ikke bare naturen som er inspirasjonskilde. Udnesseter lar seg opprøre og engasjere av politikk, både på det lokale plan og storpolitikk, og han bruker også terror og urettferdighet som basis for flere av sine dikt.

– Jeg forventer ikke det store salget, men selger jeg noe, er det bra. Formålet med boka er drivkraften i meg selv og at jeg har lyst til å formidle, sier han.

Han skal signerer bøkene på flere kafeer i nærområdet neste uke, og boka er å få kjøpt i lokale bokhandlere, privat og på Kafé Standpunkt.

Fakta

Egil Udnesseter er 82 år.

Han er vokst opp på et småbruk langt til skogs i Nes.

Udnesseter har vært rektor på Råholt skole.

Han har skrevet dikt i mange år, og gir nå ut sin første poesibok med 120 dikt.

Boka er i samarbeid med kunstner Hilde Rognskog.

Hun har illustrert boka etter fotoer tatt av forfatteren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.