Vaksinasjonsprogrammet mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningitt), som gjerne dukker opp i russetida, ble startet i februar.

– Vi har 88 prosent dekning på 10. trinn, og det er meget bra. Jeg vil si at en dekningsandel på over 80 prosent er en suksess. Dette var et godt, kunnskapsbasert forebyggende tiltak, sier Tom Sundar, kommuneoverlege i Nannestad kommune.

Vaksinen har full effekt i fem år.

BEVILGET PENGER

Nannestad kommune har bevilget penger, årlig om lag 80.000 kroner, til vaksinasjonsprogrammet.

I år kunne alle elever i 1.- og 2.-klasse ved videregående skoler, bosatt i Nannestad, og 10.-klassinger ved Nannestad ungdomsskole bli vaksinert hvis de ønsket det.

169 ELEVER

Av 192 elever totalt på 10. trinn, er det 169 elever som har tatt meningokokkvaksinen.

– Vi har nå fått gjennomført restvaksinering også, det er fortsatt tre elever som har sagt at de skal ta den som ikke har tatt den ennå. Disse er foreløpig ikke medregnet tallene for vaksinasjonsdekningen. Med de resterende tre elevene som skal ta den på et senere tidspunkt, blir dekningen 89,6 prosent, Dette er god vaksinedekning tatt i betraktning at denne vaksinen ikke er i barnevaksinasjonsprogrammet og er relativt ny for ungdom og foreldre i Nannestad, sier Anne Line Gjersum, enhetsleder ved Familiesenteret i Nannestad.

FORESATTE INFORMERT

Hun viser til at dette ble et forsøksår, i og med at vaksinasjonsprogrammet ble planlagt først etter at budsjettet ble vedtatt i desember.

– Dette gjorde at det ble mye jobb og planlegging på kort tid. Jeg synes alle skal være veldig fornøyd med resultatet totalt, med både opphentings- vaksinasjon av 2000 og 2001- kullene og vaksinasjon på 10. trinn, sier Gjersum.

I forkant av vaksineringen, ble elevene i hver enkelt klasse informert skriftlig og muntlig om tilbud om vaksinen, virkning og bivirkning.

– Elevene fikk med svarslipp hjem for å få samtykke av foreldrene eller foresatte. Det skal også ha gått ut en melding til 10. trinns foreldre med kort informasjon om tilbudet. Til høsten tenker vi å tilby denne vaksinen samtidig med boostrix polio som tilbys til elevene gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, opplyser Gjersem.

LES OGSÅ: Får vaksine: Forbereder ungdommene til russetida

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.