• KONSENTRERT. Det var en dypt konsentrert klasse som lyttet til Leo Ajkics fortellinger om hva han opplevde under innspillingen av serien "Flukt".
  • KLASSEN. Det var Leo Ajkic, som selv kom til Norge som flyktning, som delte ut prisen for beste FN-avis til klasse 1STC ved Jessheim videregående skole.

Stor stas var det da en annen prisvinner - Leo Ajkic har tidligere i år vunnet Gullruten som beste mannlige programleder. Han laget en serien Flukt om mennesker som må flykte fra krig og elendighet.

FORSTO HVERANDRE

Elevene ved JVS og Leo, som selv er flyktning fra Mostar i Bosnia, traff hverandre på hjemmebane. Begge parter forsto hva den andre snakket om.

1STC vant prisen for beste FN-avis med tittelen «Langt hjemmefra», hvor flyktninger var temaet.

Klassen har jobbet hardt og intenst med prosjektet siden et par uker før påske. Elevene har blant annet snakket med AUF-lederen Mani Husseini, som selv er flyktning fra Syria. Resultatet er historier som er fortalt gjennom tekst, video og podcast. De har også laget en egen musikkvideo hvor elevene Helle Pauline Nyland Huseby og Jon Erik Tolo er sangere.

DE VIKTIGSTE

– Ungdom er de viktigste - de er mine folk. Dere er min målgruppe og dere ligger meg nær, sa Leo, til en lydhør klasse. Han fortalte om sitt syn på flyktninger og hvordan de bør behandles i sitt nye land.

– Flyktninger er ikke bare et problem, de er også muligheter. Behandler vi dem med respekt og kjærlighet,vil de vise det tilbake. Hvorfor skal de møte landet sitt med hat, når de selv blir møtt med kjærlighet? Jeg har selv lyst til å bidra i samfunnet etter å ha fått muligheten i Norge.

DYPDYKK I TRAGEDIER

Elevene har jobbet grundig og brukt mange kilder når de har jobbet med «Langt hjemmefra», og temaene er mange. Alle elevene har vært involvert og de har laget en nettavis med blant annet leserinnlegg, fem på gata og dypdykk i flere av verdens tragedier som har ført til at millioner av mennesker nå er på flukt fra eget land. Undervegs har de naturlig nok vært spesielt interessert i Flukt-serien som NRK og Leo Ajkic har laget i fellesskap.

Det er Harlad Seland Myhre og Neha Chaudhary som har hatt redaktørrollen.

– Vi har bare styrt litt mer, men her har alle bidratt like mye, sier de to.

Vinneravisen til C-klassen ved studiespesialiserende «Langt hjemmefra» ligger åpent ute på nettet.

«FN-avisen fra Jessheim videregående skole holder høy kvalitet, og gjennom godt innhold viser elevene at de har strukket seg ekstra for å fortelle om flyktninger i verden i dag».

LES OGSÅ: Parkeringssituasjonen ved nye Jessheim videregående skole

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.