- Nå ser vi resultatene av den store snuoperasjonen. Det er godt å se at vi er på rett vei.

Hovedutvalgsleder for helsevern og sosial omsorg, Ståle Lien Hansen (Frp), kikker bort på barnevernsleder Britt Borkenhagen og leder for forebyggende barn og unge, Jørn-Andre Stenseth, i Ullensaker kommune. Han blir møtt av smil. Det ville neppe skjedd for et par år siden. Den gangen var barnevernet i dyp krise.

- Fylkesmannen hadde et tilsyn som avdekket 73 avvik. Det var den harde fasiten, sier Lien Hansen.

LES OGSÅ: Har fått orden på behandlingstiden

Fikk bot på 100.000

Vi går tilbake til mars i 2014. Fylkesmannen ilegger Ullens­aker kommune en bot på 100.000 kroner for brudd på barnevernloven. Dette er det høyeste botsbeløpet de kan gi. Kommunen får også pålegg om retting av fristoversittelser og pålegg om å lukke avvik. Dette skjer etter at Fylkesmannen har fulgt kommunen med argusøyne helt siden 2009.

April 2016. EUB treffer tre blide representanter fra politikken og administrasjonen. De snakker om grepene som er tatt, snuoperasjonen og suksessresepten. I 2015 endte Ullensaker kommune på 368. plass i kategorien barnevern i Kommunebarometeret. en sammenlikning av landets kommuner basert på forskjellige nøkkeltall. I 2016 klatrer de 147 plasser, til 221. plass. Flere endringer og grep er tatt. Se bare her:

* Alle avvikene Fylkesmannen påpekte er lukket. Det skjedde i fjor høst.

* Fristene bedre og hyppigere enn tidligere.

* Ansatte brettet opp ermene og jobbet intenst for å snu skuta i 2014 og 2015. Arbeidet har fortsatt i 2016.

Kuttet konsulentutgifter

* Utgiftene til ekstern konsulentbruk er kuttet. I 2015 ble det brukt nesten en halv million i måneden på konsulenter. Nå er tallet nede på rundt 200.000 kroner månedlig.

* Barnevernets budsjett ble økt med fem millioner for 2016.

* Barnevernet har selv ansatt flere, som tidligere jobbet som konsulenter, som veiledere i et nytt team. Det har gitt umiddelbare resultater.

* Fra 1. mai spesialiseres barnevernstjenesten ytterligere med tre nye fagledere på plass: Én med primærarbeidsområde med akutt og undersøkelse (mottak), én på tiltak og én innen fosterhjem og omsorg.

- Vi har tatt mer eierskap til barnevernet selv, og ser allerede nå at vi får god valuta for innsatsen vi gjør, sier Jørn-Andre Stenseth.

Både han og barnevernsleder Britt Borkenhagen trekker også fram det nære, tette og gode samarbeidet med det politiske miljøet som en suksessfaktor.

Vil fortsette det gode arbeidet

Det er musikk i ørene på Ståle Lien Hansen (Frp).

- Det har vært så mye negativt fokus på barnevernet, både nasjonalt og internasjonalt. Det er ikke bra. Vi politikere har også et ansvar med å løfte fram det som er bra. Gladhistoriene må fram, sier han.

Hovedutvalgslederen innrømmer at politikerne tidligere kunne være for opptatt av pengebruken til barnevernet.

- Enhver politiker kan få utslett når de ser konsulenters timepriser. Derfor er vi glade for at barnevernet har styrket sin egen bemanning, at vi ser resultatene av dette og at vi holder en tett og god dialog.

- Vi skal ikke henge over familier og pirke borti, slik at alt blir perfekt. Målet vårt er å få til endringer for dem som trenger det, slik at situasjonen blir god nok. Samtidig må det være rom for å være forskjellige, sier Britt Borkenhagen.

- Hva om det hadde kommet et nytt tilsyn i morgen?

- Det hadde gått strålende, sier Jørn-Andre Stenseth.

LES OGSÅ: Bekymrer meg at barnevernet får stadig mer alvorlige saker

Økning i antall meldinger

De tre første månedene i 2015 mottok barnevernet i Ullensaker 113 meldinger. I samme periode i fjor kom det 146 nye meldinger.

En del meldinger henlegges, men det åpnes undersøkelse i flere og alvorligere saker.

Per 31. mars var det tolv fristbrudd av 102 nye undersøkelsessaker.

Barnevernstjenesten fikk økt rammen med fem millioner kroner for 2016. Dette hadde sammenheng med stor vekst i fosterhjemsplasseringer og høy aktivitet i øvrige hjelpetiltak.

Barnevernstjenesten i Ullensaker har 58 barn og unge under omsorg per mars måned.

Frister i barnevernet: Fra den dagen barneverntjenesten mottar en melding, har de en ukes frist på å konkludere meldingen til undersøkelse eller henleggelse.

Henlegges saken skriver barnevernet en henleggelsesrapport. Skal det foretas en undersøkelse, har barnevernet en frist på 3 måneder fra konklusjonsdato til undersøkelsen skal være gjennomført.

En slik undersøkelse kan få tre utfall. Den kan henlegges, det kan vedtas å sette inn hjelpetiltak eller det kan i ytterste konsekvens fremmes krav om omsorgsovertakelse til fylkesnemnda.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.