– Alle våre rutiner ble fulgt til punkt og prikke. I løpet av tre minutter var samtlige 34 beboere og 14 ansatte som befant seg i bygningen evakuert, sier Ole Andreas Underland, styreleder i Incita og prosjektleder for recoverydelen i selskapet. Sent tirsdag kveld begynte det å brenne inne i Hurdalsjøen Recoverysenter. Alle nødetater rykket ut til stedet, og én ansatt ble kjørt til legevakten med røykskader. Brannvesenet meldte brannen slokket klokken 23.55 tirsdag kveld.

Roser de involverte

Når EUB besøker institusjonen i Haugnesvegen 7 onsdag morgen ligger det flere gjenstander som ble skadet i brannen utenfor hovedinngangen. Stemningen blant dem som befinner seg der er preget av dramatikken som utspant seg bare timer i forveien. Institusjonssjef Monica Erlandsen, som selv var på vakt da hendelsen oppsto, har kalt inn til et debrifingsmøte med beboere og ansatte.

– Dere fortjener ros alle sammen for innsatsen. Alle forsto alvoret i situasjonen og kom seg raskt ut i sikkerhet, sier hun.

– Litt over ett på natta hadde alle fått klarsignal til å flytte inn igjen på rommene sine. Da sendte jeg melding til direktøren, sier Tom Liudalen, områdeleder for spesialhelsetjenesten.

Startet på røykerommet

Ole Andreas Underland sier brannen startet inne på ett av røykerommene på én av de skjermede enhetene.

– Vi må selvsagt avvente den branntekniske rapporten fra politi og brannvesen, men etter det vi vet ble ikke noe påtent. Etter alle solemerker skyldes brannen en teknisk feil i forbindelse med ulming etter røyking, sier Underland, som skryter av responstiden til politi, brannvesen og ambulanse.

– Det tok ikke mer enn 15 minutter fra meldingen kom til de var her. Det står det respekt av, sier Underland. Han legger til at hyppig gjennomfører øvelser på slike scenarioer.

– Det skal være trygt å være på et sykehus. Dette var en dramatisk syretest for oss, sier han.

Evakueringen av ansatte og beboere høster også ros fra nødetatene.

– Brannvesenet skryter av ansatte på stedet for gode varslings- og brannrutiner. Hadde evakuert alle på stedet før nødetatene var kommet til stedet, skriver Øst politidistrikt i en Twitter-melding.

Incita opplyser til EUB at ansatte og beboere var tilbake på rommene cirka halvannen time etter at brannen brøt ut. Da hadde nødetatene foretatt undersøkelser.

– Et stjerneeksempel

Mannskaper fra tre brannstasjoner rykket ut til brannen hos Incita i Hurdal. Brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike Brann og Redning skryter av opptredenen til det private helseforetaket.

– Hele bygningen var evakuert da våre mannskaper kom dit. De var godt organiserte og tok oss godt imot, slik at vi kom raskt inn og fikk slokket. Dette var et stjerneeksempel på opptreden når uhellet først er ute, sier Karlsen.

Han sier brannmannskaper fra Eidsvoll, Hurdal og Jessheim rykket ut da meldingen kom.

– Ved recoverysenteret oppholder en utsatt gruppe seg. Dette er derfor ett av våre høyest prioriterte objekter i forhold til brann. Derfor er det også ekstra viktig at evakueringsrutinene deres fungerer såpass bra, sier Karlsen.

Meldingen brannvesenet mottok gikk på brann og kraftig røykutvikling.

Recoverysenteret

Ved Hurdalsjøen Recoverysenter tilbyr det private helseforetaket Incita behandling til voksne med psykiske helseutfordringer.

De satser i stor grad på at brukeren selv kan være med på å ta avgjørelser i sitt eget behandlingsforløp. 

Medikamentfri behandling er én av valgmulighetene beboerne har. Målet er en forbedret og varig evne til å mestre eget liv.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.