• SKOLETOMT. Eidsvoll kommune mener fortsatt at Tynsåkjordet er den beste tomta for ny barneskole i midtbygda.

Fylkesmannen har som kjent fremmet innsigelse mot Eidsvoll kommunes plan om bygging av ny barneskole for midtbygda på dyrket mark på Tynsåk. Det ble samtidig ytret ønske om mer sentrumsnær bygging.

Nå har kommuneadministrasjonen vært i møte med landbruksavdelingen og miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i håp om å få endret holdningen, og under siste kommunestyremøtet la rådmann Knut Haugestad fram en skriftlig redegjørelse etter møtet.

TO ALTERNATIVER

To lokaliseringer ble spesielt drøftet i møtet med Fylkesmannen; nåværende skoletomt og Tynsåkjordet.

– Det planlegges en skole med fire paralleller. Det tilsier et uteareal på minst 27 dekar. I tillegg kommer arealer til bygninger, parkering, trafikk og tjenester. Totalt blir arealbehovet omtrent 40 dekar, opplyser rådmannen.

MÅ EKSPROPRIERE 13 EIENDOMMER

– Dersom man skal rehabilitere og bygge på eksisterende tomt, må man ekspropriere om lag 13 boenheter for å skaffe det arealet som er nødvendig, forklarer han.

– Det vil antakeligvis bli en merkostnad i forhold til Tynsåk på 70–80 millioner kroner.

BOLIGTOMT TIL PARKERING

Kommunen eier ei 3,6 dekar stor tomt mellom dagens skole og Europris-tomta.

– Denne kunne i teorien vært brukt til trafikkareal eller parkering, men den er regulert til rundt 30 boenheter og representerer en verdi på cirka ti millioner kroner. Det er ei kostbar tomt å benytte til parkering, konkluderer rådmannen.

– Dessuten må det bygges en undergang for å få en trafikksikker løsning. Dette vil koste mellom fem og ti millioner kroner.

FLYTTE BARNEHAGEN

I møtet med Fylkesmannen ble det også drøftet å ta i bruk tomta til Vilberg barnehage.

– Da må vi rive barnehagen og bygge ny et annet sted. Det vil føre til en merkostnad på rundt 60 millioner kroner. I tillegg vil det også der bli behov for å ekspropriere noen eiendommer, opplyser rådmannen som kommer med følgende konklusjon:

– Administrasjonen anser Vilberg-løsningen som lite realistisk, selv om den er teoretisk mulig.

TYNSÅK BEST

Sett fra kommunens side er altså Tynsåk beste mulighet.

Det ble i møtet med Fylkesmannen blant annet snakket om å bygge lenger vest på Tynsåkjordet.

– Det er lite gunstig med tanke på lysforhold og byggets størrelse. Det blir komplisert fundamentering og problemer med grunnvann og vil bety en merkostnad på 50–60 millioner kroner, samt 1,5 millioner kroner mer i driftskostnader per år, opplyser rådmannen.

Bygging på tomta til Eidsvoll videregående skole er også blitt drøftet, men det vil også kreve riving av eksisterende bygninger og er ikke anbefalt av kommunen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.