Historien startet i 1931, da Hans Sneisrud åpnet bilverksted på Vilberg.

– Han hadde ei bensinpumpe ute ved veien, verkstedet var hovedgeskjeften. I 1966 kjøpte Shell alt og ansatte John Bekken og Steinar Wilhelmsen, forteller Arvid Øgård som kom ombord i 1968.

– Jeg jobbet hos Ford, men da Bekken ga seg spurte Steinar om jeg ville være med, smiler jubilanten som er i sitt 50. år som driver av bensinstasjonen.

KJØPTE ALT I 1999

De to utviklet bensinstasjonen og verkstedet til mye mer enn bare det. Få, om noen, lokale bedrifter fortjener hedersbetegnelsen institusjon bedre.

– Vi har bygd om flere ganger, og i 1999 kjøpte vi alt fra Shell. Så i 2006 kjøpte jeg ut Steinar, og nå eier jeg bedriften sammen med sønnene mine. Etter hvert som bilparken er modernisert har det blitt mindre verksted og mer mat, men vi utfører fortsatt småservice på biler. Og vi har alltid vært store på dekk, forteller han.

– Du har vel sett like store endringer i din bransje som overalt ellers?

– Helt klart. Da jeg begynte var det ikke ei brusflaske å se, og det var stort å få inn vår første brusautomat. I dag overlever du ikke uten mat, og det må være mer enn wienerpølser. Men dagens moderne biler kan vi nesten ikke røre. De krever jo servicehistorikken arkivert i datasystemet, påpeker han.

KØ TIL SUNDET

Før i tiden da drivstoffprisen lå stabil i månedsvis, måtte han endre den fysisk via tannhjul inne i bensinpumpene.

– Da det kom pålegg om økt drivstoffavgift ved nyttår, sto bilistene i kø ned til sentrum for å sikre seg bensin før avgiftshoppet. Og vi solgte masse bilrekvisita, som haler til eksosanlegg og speil. Folk tror jeg juger når jeg forteller om gamle dager, ler han.

– Hva husker du best etter 50 år?

– Alle de hyggelige kundene. Man får jo et vennskapsforhold til mange. Og det har vært veldig interessant å være med hele denne veien. Men jeg savner jo den tiden da Åge Sørensen og Finsbråten hadde 20 biler hver, og alle drosjesjåførene som kom innom etter endt oppdrag. Flere lokale firmaer hadde store bilparker før i tiden. I dag har store konserner tatt over nesten alt, sier han.

Likevel, Øgård har aldri omsatt for så mye som nå.

– Vi har økt ti prosent siden i fjor, og selger over to millioner liter drivstoff i året.

– Som privat eier kan du forhandle med hvilket oljeselskap du vil. Har du vurdert det?

– Nei, for jeg har alltid hatt et godt forhold til Shell.

– Nå driver sønnene dine, Trond og Morten, stasjonen sammen med deg. Blir det 50-års jubileum på dem her på huset?

– Nei, det tviler jeg på. De begynte nok for sent i bransjen til å få oppleve det, gliser 71-åringen som skal feire til uka.

SHELLDAMA: Sluttet i jobben etter 32 år

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.