Rådmannens forslag er å innføre eiendomsskatt allerede fra 2018 med en gradvis opptrapping av satsen for å regne ut skatten fram mot 2021.

En eiendom med ligningsverdi på én million kroner, vil ut fra rådmannens budsjettforslag, kreve 6.400 kroner i eiendomsskatt første året. Etter fire år med gradvis opptrapping av satsen, vil skatten være på 22.400 kroner i året.

Tallene er hentet fra rådmannens eget eksempel i budsjettframlegget.

- Men dette er en høy ligningsverdi, mener økonoimisjef David Eriksen.

- Det var bare et lettvint tall å velge i budsjettframlegget.

- LITT DRØYT: Boligen til Henrik Holum har en ligningsverdi på én million

- Ifølge SSB var gjennomsnittlig ligningsverdi på boligeiendommer i Eidsvoll i 2013 på 430.300 kroner. Nå har verdien selvfølgelig steget noe siden den gangen, men neppe så mye som til én million kroner, sier Eriksen.

Kommunen vil bruke ligningsverdi som utgangspunkt for å slippe utgifter til taksering.

Verdifastsettelsen blir satt til 80 prosent av fire ganger ligningsverdien. Dette betyr i praksis at man kan komme fram til verdifastsettelsen ved å gange ligningsverdien med 3,2.

Det er politikerne som bestemmer om det blir eiendomsskatt og hvordan opplegget da eventuelt blir.

KALKULATOR: Sjekk hva du må ut med i eiendomsskatt

Eiendomsskatt i Eidsvoll

Rådmannens inntektsanslag:

2018: 30 millioner kroner.

2019: 60 millioner kroner.

2020: 90 millioner kroner.

2021: 105 millioner kroner.

Beregnet årlig eiendomsskatt per husstand med ligningsverdi på én million kroner:

2018: 6.400 kroner.

2019: 12.800 kroner.

2020: 19.200 kroner.

2021: 22.400 kroner. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.