Sola steiker på den lille gården i Feiring. Fra fjøset høres lyden av brekende nyfødte lam.

Ut fra sidedøren på huset kommer Kjell Ola Dahl smilende. Han tasser barbeint bort til steinbordet i hagen, hvor han har gjort klar kaffe til EUBs utsendte.

– Du får sitte i skyggen, hvis du synes det er for varmt, sier Dahl og skjenker i kaffe.

«Søsteren»

Dahl fikk Riverton-prisen for sin forrige roman «Kuréren». Hans nye bok, «Søsteren», er bok nummer ni i en annen serie: Om Gunnarstranda og Frølich.

I «Søsteren» har Frank Frølich akkurat sagt opp sin stilling i politiet og begynt som privatetterforsker.

Frank tar motvillig på seg et oppdrag for å finne storesøsteren til en irakisk jente som bor på asylmottaket. Jenta ønsker familiegjenforening i Norge, men hennes søster er ikke å finne.

Forfatteren Fredrik Andersen, ber ham innstendig om å avslutte letingen, men uten å si hvorfor. Morgenen etter blir forfatteren funnet drept i hjemmet sitt på Nordstrand i Oslo.

– Jeg vil beskrive samfunnet jeg bor i, og dette med flyktninger er en del av virkeligheten. Så det er en klassisk krimhistorie satt inn i en moderne kontekst, forklarer Dahl.

Gjenspeiler samfunnet

Dahl mener at kriminallitteraturen er ypperlig egnet til å problematisere forhold i samfunnet vi lever i. Sjangeren har en unik posisjon når det kommer til det å kunne rette et kritisk blikk på aspekter av samfunnet.

– Litt av oppgaven til skjønnlitteratur er å problematisere. Når fokuset er på forbrytelser, kan man også fokusere på makt, som for eksempel politi, presse eller politikere har. Slikt man ikke må ta for gitt, sier Dahl

Virkelighet og fantasi

Dahl har en fantastisk utsikt til Mjøsa, i naturskjønne omgivelser på Feiring. Det er vanskelig å ikke la seg inspirere.

– Jeg prøver å ha en distanse til stedet når jeg skriver, men jeg henter ting fra dagliglivet hele tiden. Jeg har en gård, og det å jobbe fysisk er en slags inspirasjon i seg selv, for da går man og tenker, forklarer Dahl.

Dahl lar seg også inspirere av sitt eget liv. Forfatteren som blir drept i Dahls roman, har skrevet en bok om en skipskatastrofe til sjøs. Det er ikke helt tilfeldig. Dahl har nemlig selv skrevet en bok om skipskatastrofen Scandinavian Star.

– Når man skriver en historie, så ligger det alltid et sted mellom virkeligheten og fantasien, forklarer forfatteren.

Fakta

  • Kjell Ola Dahl (født 4. februar 1958 på Gjøvik) er en norsk forfatter.
  • Dahl er cand.mag. med fagene psykologi, jus og bedriftsøkonomi.
  • Dahl arbeidet som lærer og rådgiver på Askim videregående skole da han debuterte litterært i 1993 med kriminalromanen Dødens investeringer.
  • Dette var første bok i serien om politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.