- Dette resultatet gjør oss bedre rustet til å møte uventede eller uønskede hendelser i tiden framover, sier Ullensaker-ordfører Tom Staahle (Frp).

En gjennomgang EUB har foretatt viser at alle seks kommunene på Øvre Romerike gikk med overskudd i 2016:

* Ullensaker kommune gikk 90 millioner kroner i overskudd. Etter at midler som er bundet opp trekkes fra står kommunen igjen med 57 millioner kroner. Disse skal i utgangspunktet settes på fond.

* Eidsvoll kommune gikk 73,2 millioner kroner i overskudd. Dette utgjør en resultatgrad på 4,65 prosent. Etter at tidligere besluttet bruk av fond og avsetninger er foretatt, er ikke-disponert overskudd på 25,9 millioner.

Også Hurdal gikk i pluss

* Nannestad kommune gikk 45 millioner kroner i overskudd. Det tilsvarer 5,4 prosent. Mindreforbruk etter avsetninger er 33,3 millioner kroner.

* Nes kommune fikk et netto driftsresultat på 41,4 millioner kroner i fjor. Dette tilsvarer 3,3 prosent av driftsinntektene.

* Gjerdrum kommune gikk 33,8 millioner kroner i overskudd. Dette tilsvarer 7,47 prosent.

* Også Hurdal, som det lenge var knyttet stor spenning til, endte fjoråret med overskudd. Netto driftsresultat endte på 273.000 kroner.

Dermed endte de seks Øvre-kommunene med et totalt overskudd på 283.673.000 kroner i 2016. Slik reagerer de øvrige ordførerne EUB har snakket med på det:

- Vi fryktet et underskudd i 2016, men endte gledelig opp på plussiden. Når det gjelder disposisjonsfond vil vi sette av kommunens regnskapsmessige mindreforbruk i 2016 på 3.170.000, og fondet vil være på 3.595.000. Vi vil i 2017 selge noen av kommunens eiendommer for å styrke fondet, sier Hurdal-ordfører Runar Bålsrud (V).

Skryter av de ansatte

- Cirka 130 millioner står på disposisjonsfondet som frie og ubundne midler. Må ses delvis i sammenheng med variasjoner i pensjonskostnader og lønn med mer. De tidligere avsatte midlene til tverrvegen inngår også. Avkastningen av fond inngår som inntekt i driftsbudsjettet. Så at midlene omtales som frie og ubundne er en sannhet med modifikasjoner. Fondsavsetninger må også vurderes mot driftsresultat når en vurderer kommunens økonomiske stilling. Oppsummert har vi god budsjettering, god budsjettdisiplin og et resultat sett opp mot tidligere avsetninger som er meget godt i forhold til Statens anbefalinger. Vi er stolte av de ansatte, og jeg er glad vi har et politisk flertall som setter tæring etter næring, men som likevel driver kommunen framover, sier Nannestad-ordfører Hans Thue (Ap).

- Jeg har lyst til å berømme tre grupper for det gode resultatet: Innbyggerne som skaper skatteinntekter til kommunen langt over det vi kunne forvente, virksomhetslederne og alle ansatte som har vist en knallsterk lojalitet til signaler fra ledelsen og holdt pengebruken nede gjennom hele året og politikerne som har latt kommunens pengeplasseringer stå urørt og dermed bidrar med betydelige merinntekter i 2016, sier Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap).

- Det er en dyktig administrasjon og mange dyktige medarbeidere som sørger for å holde budsjettene i kommunen, sier Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.