Alt gikk for fort, men likevel i sakte film. Mandag morgen var Einar Morten var på veg hjem til Hurdal sammen med samboeren for å bytte bil, da han plutselig så fotgjengeren i vegbanen for an han. Det var i overgangen mellom natt og dag, verken mørkt eller lyst, og tåkete. Einar Morten hold 50 kilometer i timen da det skjedde.

Det var i fotgjengerovergangen ved innkjøringa til martin Johansens veg. Han traff den kvinnelige fotgjengeren med forskjermen og sidespeilet. Hun ble kastet ut i grøfta og podro seg skader i kjevepartiet. Det kunne fort gått mye verre.

FLERE HUNDRE I ÅRET

Ifølge tall Trygg Trafikk har hentet inn, skjer det mellom 550 og 600 fotgjengerulykker hvert år. I snitt blir 100 personer hardt skadet, mens 10-20 dør. Ekspertene antar at det store flertallet av ulykkene skjer i mørket. 80 prosent av ulykkene skjer ved kryssing av veg.

TAR ALT ANSVAR

Nå advarer Einar Morten alle bilførere. Erfaringen mandag morgen er helt klar: Vær oppmerksom, og ikke tro at alle bruker refleks.

Einar Morten er lei seg for episoden, og tar på seg alt ansvar.

- Jeg har lagt meg helt flat både ovenfor hun jeg kjørte på og for politiet. Det er lett å begynne å gruble i ettertid, på hvor galt det kunne gått, og på hvor fort gjort det er, sier Morten.

- Jeg tror veldig mange bilførere kjenner seg igjen i situasjonen. Man er ute og kjører, det er mørkt. og plutselig ser man noen på vegskulderen, bare centimeter fra bilen. Det er skremmende, sier Einar Morten ettertenksomt.

Les også: Ble kastet av ATV i fart

- REFLEKS KAN REDDE LIV

Samtidig er det klart for Morten hvor viktig det er å bruke refleks.

- Som bilfører har man alt ansvar. Det er greit. Men personlig tør jeg ikke gå langs en bilveg i mørket uten refleks. Jeg tror alle fotgjengere må ta inn over seg i hvilken livsfarlig situasjon de setter seg når de legger ut på tur uten å sørge for at andre trafikanter ser dem. Det er jo ingen som vil kjøre ned noen, men det skjer ulykker likevel. Det kan ramme alle, sier han.

Les også: Lå 40 minutter i røykfylt hus

POLITIET KOM

Mandag gikk Einar Morten rundt seg selv resten av dagen.

- Det var ekstremt ubehagelig. sier han.

- Kona kjørte meg på jobb, men jeg klarte ikke å konsentrere meg om noen ting.

Politipatruljen som rykket ut til ulykken beslagla førerkortet til Einar Morten. Det er rutine i saker med personskade. Nå er det opp til påtalemyndigheten å finne ut av hva slags reaksjon Morten skal få.

- Jeg håper det går bra med henne jeg kjørte på, sier Morten.