Alt gikk for fort, men likevel i sakte film. Mandag morgen var Einar Morten var på veg hjem til Hurdal sammen med samboeren for å bytte bil, da han plutselig så fotgjengeren i vegbanen for an han. Det var i overgangen mellom natt og dag, verken mørkt eller lyst, og tåkete. Einar Morten hold 50 kilometer i timen da det skjedde.

Det var i fotgjengerovergangen ved innkjøringa til martin Johansens veg. Han traff den kvinnelige fotgjengeren med forskjermen og sidespeilet. Hun ble kastet ut i grøfta og podro seg skader i kjevepartiet. Det kunne fort gått mye verre.

FLERE HUNDRE I ÅRET

Ifølge tall Trygg Trafikk har hentet inn, skjer det mellom 550 og 600 fotgjengerulykker hvert år. I snitt blir 100 personer hardt skadet, mens 10-20 dør. Ekspertene antar at det store flertallet av ulykkene skjer i mørket. 80 prosent av ulykkene skjer ved kryssing av veg.

TAR ALT ANSVAR

Nå advarer Einar Morten alle bilførere. Erfaringen mandag morgen er helt klar: Vær oppmerksom, og ikke tro at alle bruker refleks.

Einar Morten er lei seg for episoden, og tar på seg alt ansvar.

- Jeg har lagt meg helt flat både ovenfor hun jeg kjørte på og for politiet. Det er lett å begynne å gruble i ettertid, på hvor galt det kunne gått, og på hvor fort gjort det er, sier Morten.

- Jeg tror veldig mange bilførere kjenner seg igjen i situasjonen. Man er ute og kjører, det er mørkt. og plutselig ser man noen på vegskulderen, bare centimeter fra bilen. Det er skremmende, sier Einar Morten ettertenksomt.

Les også: Ble kastet av ATV i fart

- REFLEKS KAN REDDE LIV

Samtidig er det klart for Morten hvor viktig det er å bruke refleks.

- Som bilfører har man alt ansvar. Det er greit. Men personlig tør jeg ikke gå langs en bilveg i mørket uten refleks. Jeg tror alle fotgjengere må ta inn over seg i hvilken livsfarlig situasjon de setter seg når de legger ut på tur uten å sørge for at andre trafikanter ser dem. Det er jo ingen som vil kjøre ned noen, men det skjer ulykker likevel. Det kan ramme alle, sier han.

Les også: Lå 40 minutter i røykfylt hus

POLITIET KOM

Mandag gikk Einar Morten rundt seg selv resten av dagen.

- Det var ekstremt ubehagelig. sier han.

- Kona kjørte meg på jobb, men jeg klarte ikke å konsentrere meg om noen ting.

Politipatruljen som rykket ut til ulykken beslagla førerkortet til Einar Morten. Det er rutine i saker med personskade. Nå er det opp til påtalemyndigheten å finne ut av hva slags reaksjon Morten skal få.

- Jeg håper det går bra med henne jeg kjørte på, sier Morten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.