Den 44 år gamle mannen må nå møte i Øvre Romerike tingrett tiltalt for grove brudd på dyrevernsloven §37.

IKKE MAT

I januar 2013 kom Mattilsynet på inspeksjon til mannens gård. Bruket hadde 15 kyr. Elleve av dem var ifølge tiltalen svært tynne som en følge av at de ikke hadde fått tilstrekkelig med mat.
Tre okser skal ha hatt så trange halsbånd at de var inngrodde.
Dette anser statsadvokaten at er så grovt at mannen risikerer å miste retten til å ha dyr for all tid og fengselsstraff.

- ALTFOR LANG TID

Ellen Hestenes er regionjurist i Mattilsynet, region Stor-Oslo.
- I denne konkrete saken har det gått altfor lang tid fra mishandlingen ble avdekket til saken kommer for retten. Dette er dessverre ikke det eneste slike tilfelle, sier hun.
- Har mannen i disse tre årene bare kunne drive videre med sitt husdyrhold?
- Nei, Mattilsynet nedla etter inspeksjonen et generelt forbud mot å eie og ha adgang til produksjonsdyr. Domstolen kan fradømme tiltalte retten til å ha produksjonsdyr inntil videre eller for en spesifikk tidsramme, sier Hestenes.

LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Det er Oslo statsadvokatembete, ved Tonje Tønder, som har utferdiget tiltalen mot bonden fra Øvre Romerike.
Når EUB spør henne om årsaken til den lange saksbehandlingstiden, viser hun til Romerike politidistrikt hvor saken ble behandlet før den ble oversendt statsadvokaten.
Mannens forsvarer, Jørund Lægland, mener også det er gått altfor lang tid før denne saken kommer opp for rettsvesenet.
- Mattilsynet var på inspeksjon hos bonden i januar 2013. Saken kom inn til Romerike politidistrikt 11. mars 2013. Siktede blir avhørt 11. september 2013. Tiltale ble tatt ut 23. april 2015 - med andre ord en behandlingstid på to år. Så går det nye åtte måneder fra saken blir oversendt til domstolen til den blir berammet for retten, påpeker Lægland.
Han sier videre:
- Dette er et klart brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen, som sier at man har krav til rettergang innen rimelig tid. Tre år er ikke rimelig tid, mener Lægland.
Advokaten mener at det betyr mye for hans klient at det har gått så lang tid.
- Han har trodd at det ikke blir noen straffesak fordi han ikke hørte noe, og at det nå blir en sak, er en stor belastning for ham. Han venter på å få komme i gang med ting, og dette setter livet på vent. I straffesaker som drar slik ut i tid, er det også en stor belastning for fornærmede.
- Tror du at den lange saksbehandlingstiden vil få betydning for straffeutmålingen i denne saken?
- Ja, det tror jeg. Generelt får tiltalte mildere straff, svarer Lægland.
Han ser dog lysere på situasjonen nå.
- I løpet av dette året har Romerike politidistrikt fått tilført flere jurister. Tingretten her på Øvre Romerike har redusert behandlingstiden. Det har gått åtte måneder i denne saken. Nå berammer de fem måneder fram i tid og putter enkelte saker innimellom.

BLE LIGGENDE PÅ ET KONTOR

Politijurist Bjørn Arne Tronier har hatt ansvar for denne saken etter at den ble oversendt til Romerike politidistrikt.
- Hvorfor har det tatt to år å behandle denne saken hos dere?
- Det er et betimelig spørsmål, som nok også retten vil stille. Det har tatt altfor lang tid. Saken ble liggende på et juristkontor før jeg overtok den på nyåret i år. Hovedårsakene er nok til dels stor arbeidsbelastning og feil prioritering. Det siste året har vi fått tilført flere jurister slik at vi kan raskere behandle sakene, svarer juristen.
- Om tiltalte blir dømt i denne saken - vil straffeutmålingen bli lavere fordi det har gått så lang tid?
- Straffen blir generelt påvirket av sakens alder, svarer Tronier.
- Jeg sitter ikke på statistikk som viser hvor lang tid det tar før vi berammer en sak, men det tar for lang tid, kommenterer dommer i Øvre Romerike tingrett, Tom Vik.

LYS I TUNNELEN

Romerike politidistrikt har det siste året fått tilført ti nye juriststillinger.
- Nå er vi 31 produserende jurister og tre ledere, opplyser jurist og påtaleleder, Åse Kjustad Eriksson.
- Årsaken til økningen i staben, var at vi var underbemannet, forteller hun.
- Så nå har saksbehandlingstiden gått ned?
- Nei, faktisk ikke. Den har gått opp, og årsaken til det igjen er at vi har tatt unna de gamle restansene våre. Men nå er den verste mengden av de gamle sakene behandlet, og i den siste tiden har vi sett at saksbehandlingstiden har gått noe ned og at den gode trenden fortsetter, opplyser Kjustad Eriksson.
LES OGSÅ: Mattilsynet fant mugg, møkk og helseskadelig mat på hotell

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.