Besteforeldrenes Klimaaksjon har flere ganger tatt til ordet for å bevare Jødahlsmåsan i Ullensaker. 15. mai markerte store og små at de ønsker stans av dreneringen av myra og planen om utvinning av torv der.

VERN

– Vi har ikke råd til å ødelegge myr. Plantene, fuglene og dyra her trenger vern. Vi trenger myr stadig mer i møte med klimaendringer – den er flomdemper mer enn noen gang. Og verden trenger myr for å lagre karbon. Myra er vår regnskog og konsekvensen av å dyrke eller grave den opp er enorme klimagassutslipp. Bare denne myra lagrer karbon tilsvarende 290.000 tonn CO2, sier Stortingskandidat Solveig Schytz for Akershus Venstre i en pressemelding.

Kampen for Jødahlsmåsan har skapt oppmerksomhet rundt myras verdi når det gjelder naturmangfold og hensyn til klimagassutslipp.

– Planen for torvuttak demonstrerer at lovverket ikke er godt nok. Da må vi gjøre noe med det, og vi er i gang, påpeker Schytz.

FORBUD

Venstre har fremmet flere forslag i Stortinget om vern av myr og har fått flertall for blant annet at det skal kreves konsekvensutredning også for torvuttak på myrer under 1.500 dekar, innføring av forbud mot nydyrking av myr og for at det må lages en plan for utfasing av bruk av torv.

– Det ironiske er at kampen for Jødahlsmåsan de siste åra har gjort at vi har fått et sterkere myrvern i Norge som vil redde flere andre myrer, men enda har ikke staten grepet inn og stanset torvuttak her, slutter Schytz.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.