• EID: Storgården Eid må ha ligget i dette området mellom Eidsvoll kirke og prestegården, mener arkeologiprofessor Frode Iversen.
  • FUNN: De mest spennende funnene på prestegården til nå er et dekorert, mer enn 1000 år gammelt beslag i bronse som har sittet på ei reim, og et bryne med hull slik at det kan henges i beltet.
  • SPENNENDE: – Fagansvarlig i Bane Nor som bekoster utgravingene, Linda Taje i Eidsvoll (t.v.), følger den spennende utgravingen sammen med professor Frode Iversen og utgravingsleder Kathryn Sæther.
  • LOKAL: – Det er veldig spennende å få være med på utgravinger i hjembygda, sier Wenche Nygård Kristiansen.

En rekke arkeologer fra Kulturhistorisk museum foretar nå utgravinger flere steder langs jernbanetraseen i Eidsvoll. Formålet er å sikre kulturhistoriske minner før de ødelegges av dobbelt jernbanespor.

Bane Nor må bekoste arbeidet.

– Vi har avsatt seks millioner kroner til formålet, forteller fagansvarlig Linda Taje i Bane Nor.

SPENNENDE FUNN

– I tillegg til kokegroper og stolpehull etter bygninger, har vi avdekket ei smie og verkstedområde. Der har vi funnet et dekorert, lite beslag i bronse og et bryne med hull i. Funnene er minst ett tusen år gamle, forteller utgravingsleder Kathryn Sæther.

– Siden allfarvegen har gått forbi kirka like i nærheten, er det nærliggende å tenke seg at dette var et sted der farende folk kunne fått reparert kjøretøyene sine, sier professor Frode Iversen.

EN DEL AV EID

– Vi mener smia og ovnene er en del av storgården Eid. Smier var ofte utsatt for brann, og ble gjerne plassert i utkanten av bebyggelsen. Eid lå i nærheten, men kanskje nærmere der prestegården ligger, sier han.

Prestegården ble i middelalderen kaldt austrhusar. Iversen ser for seg at Eid var delt i to, og at «vestrhusar» etter hvert ble oppslukt i det som ble prestens bolig.

PÅ KIRKEGÅRDEN

Utgravingene foregår både på prestegården og helt inne på kirkegården i Eidsvoll.

– Det er svært sjelden vi får lov til å grave inne på en kirkegård, forteller utgravingsleder Kathryn Sæther.

For ordens skyld får vi nevne at utgravingen foregår på et sted som ennå ikke er tatt i bruk som gravplass.

FLERE UTGRAVINGER

– Vi har også foretatt utgravinger på Dønnum, og driver nå med å undersøke tre små gravhauger på gården Botshaug, nord for Eidsvoll stasjon, opplyser Sæther.

– Gravhaugene er rundt regnet to tusen år gamle. Dette er kremasjonsgraver, og vi har funnet rester etter et brent kranium og en beinkam, forteller utgravingsleder Kristin Orvik.

oppdrag I HJEMBYGDA

Blant dem som deltar i utgravingene, er Wenche Nygård Kristiansen (27) fra Hammerstad i Eidsvoll. Hun er nettopp i ferd med å avslutte sin masteroppgave i arkeologi.

– Det er en barndomsdrøm som nå går i oppfyllelse. Jeg har hatt lyst til å bli arkeolog siden jeg var 11–12 år gammel, og det spesielt moro å få være med på utgravinger i hjembygda, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.