• På jakt etter bolig: Lisbeth Larshus (23) har vært på jakt etter leilighet på Jessheim i litt over ett år. Hun har et foreløpig tak på 2,5 millioner kroner, har vært flink til å spare og satser på å vinne en budrunde om ikke lenge. Her er hun sammen med DNBs banksjef på Øvre Romerike, Karen Marie Sæther-Larsen og autorisert finansrådgiver i DNB Bank, Beate Hammersborg.

– Her vil jeg leve og her vil jeg dø, sier Aslaug Leirvik.

Vi går tilbake til 1962. Nordlandsbanen blir offisielt åpnet, Norge får sin første motorvei og skyter sin første romrakett «Ferdinand 1» fra Andøya. Hele verden holder pusten under Cuba-krisen og Beatles kommer med udødelige Love Me Do. På Jessheim sikrer Aslaug Leirvik og familien seg én av de sjarmerende leilighetene i Linjebo Borettslag – i Rådhusvegen 19A – på Jessheim. Prislappen er 12.000 kroner!

– Boligene her ble opprinnelig bygd for ansatte i Forsvaret. Vi vant loddtrekningen om denne leiligheten, og betalte prisen som var satt på forhånd, sier Aslaug.

Det er gått 55 år siden. Nå sitter hun hjemme i den samme leiligheten. Utenfor vinduet har Jessheim for lengst fått bystatus, og tilflyttingen har vært enorm til byen. Men langt fra alt det gamle har forsvunnet. Aslaug har fortsatt ingen planer om å flytte.

– Jeg gikk med det femte barnet da vi flyttet inn her. Jeg hadde aldri vært i et nytt hus før. Dette var helt nytt. Trappa var glatt og fin, og det var store vinduer. Også var det badekar. Det var helt fantastisk, sier Aslaug.

GAMLE GLIMT: Tidene forandrer seg raskt i byen

Et par dager tidligere i oktober møter vi Lisbeth Larshus (23) på et bankkontor i byen. Hun har vært på boligjakt det siste året, og vi ønsket å treffe henne for å snakke om drømmer, intense budrunder – og jakten på den perfekte boligen. Det er skjedd mye på Jessheim siden 1962, og i 2017 kommer du naturligvis ikke langt med 12.000 kroner i en budrunde. Det er heller ikke så ofte en loddtrekning avgjør om den store drømmen går i oppfyllelse. Lisbeth er sykepleier på Ahus, har vært flink til å spare og har et maksbudsjett på 2,5 millioner kroner.

– Jeg har vært på leilighetsjakt i litt over ett år nå. Jeg er nok litt kresen, men det er viktigere for meg å få noe jeg blir fornøyd med og trives i, enn å stresse inn i noe. Jeg vil bo sentralt på Jessheim, ha folk rundt meg og bo i noe over 35 kvadratmeter. Jeg merker at boligmarkedet har roet seg noe. For kort tid siden kunne budrundene gå flere tusen over prisantydning. Nå skjer ikke det like ofte lenger, sier Lisbeth.

Mens Lisbeth venter på å få tilslaget og vinne budrunden bor hun hjemme hos foreldrene.

– Det går helt fint. Jeg får spart opp penger og styrker på den måten mine egne muligheter i budrunder. Mange av de leilighetene jeg har sett og vært med i budrunder på ligger like over 2,5 millioner kroner i pris, sier Larshus.

Autorisert finansrådgiver Beate Hammersborg i DNB Bank har fulgt Lisbeth tett det siste året. Hun krysser fingrene for at det løsner snart.

Må ha 15 prosent i egenkapital

– Kan dere ikke bare gi henne litt til i lån?

– Lisbeth er sykepleier og har god inntekt. Hun opplever likevel å stange hodet litt i veggen. Budrundene har ligget akkurat på maksgrensen hennes. Du skal ha folk og venner rundt deg, vil ha en passe stor leilighet og bo sentralt i byen. Lisbeth er den førstegangskjøperen jeg har fulgt lengst nå. Jeg ønsker virkelig at hun skal lykkes og få kjøpt seg noe. Det har hun fortjent, svarer Hammersborg.

Tilbake i Linjebo Borettslag sier Aslaug Leirvik at hun ikke misunner Lisbeth Larshus og andre boligkjøpere i dagens marked.

– Det er helt andre tider nå. Spesielt førstegangskjøpere får det tøft. Ofte er det mange om beinet og folk er villige til å strekke seg langt, sier Aslaug.

– Du har aldri vurdert å flytte herfra?

– Nei, til det har jeg trivdes altfor godt. Men de tre første årene plukket vi mye stein utenfor her. Det var mye leire på utearealet og hver vår kom steinen fram i forbindelse med regnværet. Jeg har bestandig likt meg her på Jessheim, sier Aslaug.

Utenfor leiligheten driver nabo Eivind Eia med hagearbeid. Han er nærmest som en vaktmester å regne for beboerne og har selv bodd i borettslaget siden 1971.

– Vi er urbefolkningen på Jessheim, humrer Eia.

– Vi har et kjempefint naboforhold. Aslaug er også en god kjenn. Det blir rart på Linjebo når vi blir borte, sier Eia.

I øyeblikket ligger det én leilighet ute for salg i borettslaget. Denne har oppgraderingsbehov og har fått en prisantydning på 2.890.000 kroner.

–Foreløpig har det vært litt stille, men vi har gode forhåpninger om å få solgt den rimelig raskt, sier Kåre A. Brustad, megler og partner i Privatmegleren Brustad & Partnere.

– Vi har 48 boenheter og 24.000 kvadratmeter tomt. Det er mye boltreplass med lekeplasser og grøntområder. I øyeblikket bor det 50 barn under 18 år, sier Jan Olesen, styreleder i borettslaget.

– Du kommer ikke langt med 12.000 kroner i en budrunde i dag? Olesen humrer gjennom mobiltelefonen.

– Nei, det er helt riktig. Rekordprisen her er på 3.350.000, deles av to leiligheter og ble satt tidligere i år. Flytter folk først inn, blir de ofte værende lenge. Men Aslaug er i en særstilling, sier Olesen. Han forteller at snittprisen per kvadratmeter er nær doblet i løpet av tiårsperioden han har bodd der.

Gode råd til førstegangskjøpere

– Det er lett å skjønne når vi ser rundt oss. Mye bygges ut, men svært lite har like store grøntarealer i nærheten som oss. Det er den som trekker opp her. Jeg må også skyte inn at vi er svært glade for at politikerne gjorde oss bevaringsverdige i vedtaksform. Det er viktig å huske på hvor man kommer fra, og dette er en del av historien Jessheim skal og bør beholde, sier han.

– På 1970-tallet ble Linjebo et privat borettslag. På den måten kunne alle komme inn og bo der. Majorer og kapteiner fikk selskap av rørleggere og sykepleiere i nabolaget, sier Olesen.

Tilbake hos Lisbeth Larshus på bankkontoret tar vi et blikk på statistikk.

Utviklingen har vært enorm i Ullensaker kommune de siste årene, og Jessheim er det store regionsenteret. Her er snittprisen for bolig høyest på Øvre Romerike. Befolkningen er faktisk mer enn tredoblet siden 1950-tallet. 10.000 innbyggere ble passert i 1954/55. Dette vokste til 15.000 i 1970/71 og nådde 20.000 i år 2000. Fra 2000 og fram til i dag har kommunen hatt en historisk vekst på nærmere tusen nye innbyggere i snitt hvert eneste år. Oslo Lufthavn har vært en naturlig drivkraft for dette. Jessheim by har nå passert 16.000 innbyggere. I 1962 var snittprisen per kvadratmeter bolig 626 kroner i Norge. I 2007 hadde dette økt til betydelige 24.900 kroner.

– Øvre Romerike og i særdeleshet Jessheim er et helt spesielt område – også innenfor boligmarkedet. Både i august og september økte boligprisene her, mens de falt andre steder i landet, sier Karen Marie Sæther-Larsen, banksjef for DNB på Øvre Romerike. Hun lister opp følgende råd for førstegangskjøpere:

■ Ha kontroll over egen økonomi, og betal regninger i tide. Dette vil forbedre mulighetene dine til å få lån når du trenger det. Unngå å få betalingsanmerkninger.

■ Vis at du kan spare. Kan du spare, betyr det at du også kan sette av penger til å betale en regning, for eksempel renter og avdrag på lån.

■ Du må også spare fordi bankene i dag må kreve 15 prosent egenkapital for å kunne innvilge boliglån som ikke skal være større enn 5 x inntekt.

– Vi kan imidlertid gjøre unntak for dem som kan stille tilleggssikkerhet, og det gjør vi ofte for unge. Alle bør uansett begynne boligsparingen så tidlig som mulig. Spar i BSU fra du får skattbar inntekt. BSU gir både skattefradrag og god rente.

– Lisbeth er svært fornuftig

■ Og når du kommer så langt at du skal kjøpe bolig, still deg selv spørsmålet: Kan jeg leve med en renteøkning på tre prosentpoeng? Hvis svaret er nei bør du låne mindre eller binde renten noen år framover. Husk at du også skal ha råd til å leve.

■ Ønsker du å vite hvor mye du kan få i lån før du går på visning, søk om et finansieringsbevis. Det er gyldig i tre måneder. Det går fort å få finansieringsbevis hvis du med en gang sender over all nødvendig dokumentasjon. Når du søker om boliglån eller finansieringsbevis trenger banken skattemelding, lønnsslipp for de siste tre månedene og eventuelt prospekt på den aktuelle boligen.

■ Det er mange faktorer som spiller inn når banken vurderer om eller hvor mye du kan få i lån, men i korte trekk vil betalingsevne, betalingsvilje og pantesikkerhet være avgjørende. Lisbeth Larshus har lenge hatt muligheten til å få hjelp av foreldrene, for eksempel til å stille sikkerhet slik at hun kan ta opp mer i lån. Dette har hun foreløpig valgt å la være.

– Jeg ser på dette som et viktig steg inn i voksenlivet, og ønsker å vise for omverdenen at jeg kan klare meg selv. Dessuten ønsker jeg ikke å låne opp så mye penger at jeg skylder banken og foreldrene mine penger og at en stor del av pengene mine går til nedbetaling. Da sparer jeg heller opp enda mer penger, smiler Larshus.

– Lisbeth er svært fornuftig. Vi ser mange førstegangskjøpere som får hjelp av foreldrene sine. Noen ganger kan det naturligvis være en god idé, men vi har også sett eksempler på at det ikke har gått så bra. Foreldre som for eksempel har tre-fire barn bør tenke seg nøye om før du begynner å låne opp egenkapitalkravet for hvert enkelt barn og stille eget hus som sikkerhet. Plutselig kan korthuset begynne å falle og det kan få store konsekvenser. Da kan foreldrene i hvert fall glemme båt- og hyttedrømmen i 50-60-årene, sier Karen Marie Sæther-Larsen. Tilbake hos Aslaug Leirvik er ikke intense budrunder og flytting spesielt hyppige temaer.

– Nei, de må bære meg ut herfra. I hvert fall om jeg holder meg frisk og klar, sier 86-åringen.

Så gamle er førstegangskjøpere

Her er oversikten over gjennomsnittsalderen for førstegangskjøpere av boliger på kommunebasis.

Tallene er for 2016, og er innenfor aldersgruppen 20–39 år som er hovedaldersgruppen for førstegangsetablering.

Nannestad (28,6 år), Ullensaker (28,7), Eidsvoll (28,9), Gjerdrum (28,9), Nes (29,0) og Hurdal (31,5). I Akershus var snittalderen 29,6 år.

– Det er overraskende at statistikken viser at snittkjøperen er like ung som for ti år siden, sier Carl O. Geving, adm.dir. i eiendomsmeglerforbundet. Kilde: Eiendomsmeglerforbundet/Ambita

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.