Avinor har tilbudt Ullensaker kommune 90 millioner kroner hvis kommunen flytter Gardermoen Renseanlegg ut av det fremtidige flyplassområdet. 

- Tilbudet anses som helt uakseptabelt da dette vil gi innbyggerne i Ullensaker og Nannestad økte gebyrer. Alternativt vil det påføre kommunene store kostnader som ikke kan dekkes via gebyrene, står det i saksfremlegget som formannskapet skal behandle i sitt møte tirsdag 29. mai. 

SKAL UTVIDES

Gardermoen renseanlegg er ment utvidet for 600 - 700 millioner kroner i 2021 for å kunne ta over kloakken som i dag renses på Kløfta. Planene så langt har vært at anlegget skal ligge der det ligger.

SLITER MED FETT SOM TETTER AVLØPENE: Ber folk bruke vettet

Formannskapet blir tirsdag kjent med en dialog mellom kommunen og Avinor hvor sistnevnte gjerne vil ha flyttet renseanlegget siden det kan legge hindringer for en eventuelt tredje rullebane.

I juli 2017 spurte kommunen Avinor om å avklare konsekvensene av rullebanen. Det ble etterhvert konkludert med to aktuelle løsninger

1. Videreføre anlegget på eksisterende tomt, og foreta fremtidige utvidelser mot øst i år 2040/2050 (utover planlagt utvidelse i 2021 med et investeringsbehov på 686 millioner kroner).

2. Flytte anlegget i 2021 til ny tomt sør for E16, med et investeringsbehov i 2021 på 1,1 milliarder kroner.

FOR LITE

I mars i år ble kommunen og Avinor enige om at å flytte anlegget ville være den beste løsningen, gitt at de økonomiske betingelsene var akseptable. Ingenting ble avtalt, men i april kom Avinor med følgende tilbud:

  • Anleggsbidrag for etablering av for renseanlegg - 50 millioner kroner.
  • Tomt ca 60 mål verdsatt til 40 millioner kroner.

Rådmannen ble neppe imponert over det han så. 

- Tilskuddets størrelse er så lavt at kommunen eventuelt må velte investeringskostnadene for å flytte anlegget over på kommunens abonnenter. Dette er helt uakseptabelt, og rådmannen kan derfor ikke anbefale dette, skriver han i saksfremlegget til formannskapet. 

SPILLER BALLEN TILBAKE

Ordfører Tom Staahle fnyser av det han kaller et dårlig tilbud.

- Det kostet mye penger å bygge Gardermoen Renseanlegg i sin tid, og vi bygde det der fordi alle parter var enige om at den plasseringen var den mest fornuftige. Å bygge nytt vil koste mye mer enn de tilbyr. Jeg ber derfor formannskapet om et politisk mandat til å takke nei, sier han.

- Får du de andre partiene med deg på dette?

- Ja, det regner jeg med. Vi kan ikke skyve disse utgiftene over på kommunens innbyggere.

- Hva skjer hvis du får flertall?

- Da ligger ballen hos Avinor, og de får en mulighet til å komme tilbake med et langt, langt, langt bedre tilbud. Og de vet nøyaktig hvor mye det koster å bygge et nytt renseanlegg, påpeker Staahle. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.