Forsvarsdepartementet har siden sommeren 2015 gjennomgått driften av Forsvarets Flysamling Gardermoen. Denne gjennomgangen har vist at det har oppstått usikkerhet omkring roller og ansvar knyttet til driften av flysamlingen.

ENIGHET

Forsvarsdepartementet og Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet skrev fredag 16. desember 2016 under en avtale som overfører driften av Forsvarets Flysamling Gardermoen fra stiftelsen til Staten ved Forsvaret, heter det i en pressemelding.

Forsvarsdepartementet og de involverte aktørene mener avtalen gir et godt grunnlag for videre drift av flysamlingen.

- Forsvarsdepartementet er svært tilfreds med at vi har kommet fram til en avtale som innebærer at flysamlingen igjen kan åpnes for publikum, og at Forsvaret i framtiden står for driften. Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet (SMFØ) har mye av æren for at flysamlingen har blitt en verdsatt og etterspurt attraksjon, sier statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

LES OGSÅ. Lukket og låst

BYGGER VIDERE

SMFØ har siden 1993 arbeidet for etablering og senere drift av en tilgjengelig utstilling av historiske fly på Østlandet.

- Både lokaliseringen av flysamlingen til Kulturparken på Sør-Gardermoen, byggets størrelse, utforming og selve publikumsutstillingen, er noe av det vi har fått til. Målet som ble satt for 25 år siden er ettertrykkelig nådd. At Forsvarsdepartementet nå har valgt å bygge videre på våre arbeider og investeringer til beste for publikum, er vi svært tilfreds med, sier styreleder Gorm Erik Strand i SMFØ.

- Forsvaret er glad for at vi framover kan ta ansvaret for driften av flysamlingen. Vi vil nå konsentrere oss om det som er sentralt for oss, nemlig en god formidling av det luftforsvarshistoriske, basert på en museumsfaglig plattform. Vi ser fram til å kunne åpne for publikum så snart det er praktisk mulig, sier kommandør Jon Meyer i Forsvarsstaben.

LES OGSÅ: Uten frivillig innsats, ingen samling

SPESIELL HISTORIE

Stortingsrepresentant Tone Trøen (H) fra Eidsvoll jubler over nyheten om at Flysamlingen nå ser ut til å være reddet.

- Både statssekretæren og departementet har gjort en stor innsats for å få denne avtalen i havn, sammen med stiftelsen. Mange mennesker i vårt område har vært og er engasjert i dette, kanskje særlig med tanke på den gangen samlingen ble overført til Bodø. Jeg er veldig glad for denne avtalen, og jeg er sikker på at mange på Romerike føler det samme. Forsvaret og Flysamlingen har en helt spesiell historie på Gardermoen. Jeg synes det er viktig med slike samlinger som overfører historisk informasjon til kommende generasjoner, påpeker hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.