• MILJØ: – Dette skal være et miljøprosjekt, nytt og framtidsrettet, sier utbygger Vidar Svendby. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 • SELGER: Nils-Esten Mostue selger gårdstunet sitt til Vidar Svendby for utbygging, mens jorda fortsatt skal dyrkes. Foto: Marit Lunddal Løken

Vidar Svendby i Feiring har gjennom selskapet Svendby Eiendom avtalt kjøp av deler av Mostue gård, som ligger helt inntil Trondheimsvegen, rett overfor Eidsvoll Verk stasjon og er én av de mest sentrale eiendommene på Råholt.

MILJØPROSJEKT

– Dette blir et prosjekt som er annerledes enn andre prosjekter i Eidsvoll og med en helt spesiell beliggenhet, sier Vidar Svendby.

– Dette skal være et miljøprosjekt, nytt og framtidsrettet. Det blir kanskje litt dyrere enn tradisjonell utbygging, og gevinsten blir kanskje litt mindre. Men det er dette jeg ønsker, sier han.

Utbyggere i kø for å kjøpe, men bonden har god tid: - Er vel ikke sikkert det haster så grådig

180 LEILIGHETER

Utbyggingsplanen omfatter 18,5 mål av tunet og området rundt. Der er det planlagt tre store bygningskropper, plassert i s-form, samt fire enkeltstående, mindre blokker på fire etasjer.

De store blokkene trappes opp fra én til sju etasjer for å gi lys og luft. Alt skal bygges i tre.

– Det gir en betydelig reduksjon av klimagassutslipp i forhold til konvensjonell bygging, forteller Svendby.

Totalt er det planlagt 180 leiligheter med en gjennomsnittsstørrelse på 80 kvadratmeter.

– Utformingen av leilighetene er ennå ikke foretatt, opplyser Svendby.

FRAMDRIFT

Svendby har også opsjon på overtakelse av jordbruksarealene på gården, sør for jernbanen.

– Det er 100 mål. Jeg har forståelse for motstanden mot å bygge ned matjord, og har ingen planer for arealet. Jeg vet imidlertid at politiske retningslinjer krever utbygging ved knutepunkter, og jeg forholder meg til politikernes vedtak framover, sier Svendby.

Det er ikke kjent hvor mye Svendby har måttet gi for oppkjøpet.

– Det er avhengig av hvordan prosjektet utvikler seg, men jeg er i god dialog med selgeren, Nils-Esten Mostue, og jeg håper også han blir fornøyd, sier Vidar Svendby.

Det er foreløpig uklart når utbyggingen kan starte.

– Det er helt avhengig av den kommunale behandlingen, sier Svendby.

– Både administrasjon og politikere er orientert. Blir planen godkjent, starter vi byggingen neste år. Vi bygger ut etappevis i takt med interessen i markedet, sier Svendby.

LES OGSÅ: - Eiendomskonge? Jeg? Nei, men jeg er jo forretningsmann

Skal drive jordbruket 

Nils-Esten Mostue selger gårdstunet til utbygging, men skal fortsette jordbruket. 

– Eiendommen skal reguleres og planlegges og godkjennes. Det er forholdsvis langt fram, sier Mostue. 

Det er skrevet en avtale, men når det kommer til kjøpesummen er Mostue tilbakeholden. Han bekrefter at det dreier seg om et godt tosifret millionbeløp, men: 

– Ingen sum er nevnt i noen kontrakt. Først etter salg av leiligheter, vil vi kunne se den endelige kjøpesummen, sier han. 

– Hva med jorda som står tilbake? Vil du fortsatt drive den?

– Ja, det er det jeg ser for meg. 

 – Og flytte inn i en av de nye leilighetene?

– Nei, det vil jeg ikke trives med. Jeg har arvet et hus etter ei tante ved Hovin kirke. Det kan jo tenkes at jeg flytter dit. 

Fakta

 • Sted: Moestue gård, Råholt
 • Areal: 18,5 dekar
 • Mulig utvidelse: 100 dekar jordbruksareal.
 • Utbygger: Svendby Eiendom AS
 • Prosjektet: 180 leiligheter fordelt på sju blokker.
 • Byggehøyder: Fra én til sju etasjer.
 • Leilighetsstørrelser: Gjennomsnittlig 80 m²
 • Materialvalg: Tre.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.