• VAR FIRE. Ungene slappet av i redet etter en svømmetur.

På forsommeren la to voksne svaner seg til på et rede i vannkanten nedenfor Romerike folkehøgskole. Etter rundt fem uker med ruging klekket eggene i tur og orden, og familien på seks var raskt ute på svømmetrening. De små grå kyllingene sjarmerte mang en turgåer ved Nordbytjernet, men nå har idyllen fått seg en knekk.

Svanene har nemlig blitt færre og færre.

FUNNET DØD

Først tok en leser kontakt med EUB for å fortelle at den ene av de fire svaneungene dessverre var død, og at turgåere hadde sørget for å fjerne den fra vannkanten. På mandag tok EUB en tur til Nordbytjernet for å se nærmere på dette. Da viste det seg at det ikke engang var tre kyllinger å se, men kun to små i nærheten av foreldrene. Onsdag var EUB på plass igjen for å ta en ny opptelling av svanene. Da hadde de to voksne kun én eneste unge med seg.

– ET RØFT LIV

Fuglekjenner Tor Skjetne sier til EUB at det er helt normalt at flesteparten av ungene aldri vokser opp.

– Det å være nyklekket svaneunge er et røft liv, sier han.

Flere turgåere stoppet ved den lille familien og undret seg over hva som kan ha skjedd med de andre ungene. Hobbyornitolog Skjetne sier det er flere i naturen som kan anses som predatoren til svaner.

– Når ungene er så små kan man tenke seg at det kan være gjedde. Så har man også rev dersom svaneungene snubler langs land. Kanskje også katter, men veldig sjeldent hunder, sier Skjetne.

Ifølge EUB-tipseren skal den første svaneungen være funnet uten hode.

– Mange pattedyr biter på hodet når de klipper i stykker noe, men akkurat hvilken art det er vet jeg ikke, sier han.

BLIR VED FORELDRENE

Knoppsvanene blir gjerne fire år før de er kjønnsmodne. Vegen dit er lang og strabasiøs.

– De skal overleve ganske lenge, og de blir sammen med foreldrene i hvert fall det første året til neste hekking. Så ser de ikke fullvoksne ut før de har fått sin voksendrakt i sin andre høst. Først på slutten av neste sommer begynner de å se ut som voksne, men de lever farlig mens de skal lære seg å være voksne og vurdere trusler som voksne, forteller Skjetne.

En trøst kan være at svanepar ikke gir opp å få fram nye svaner.

– Selv om mye mislykkes har den mange muligheter, sier Skjetne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.