– Fartshumper er et tiltak vi kun bruker ved fartsgrense 50 km/t eller lavere. Da barnehagen er i umiddelbar nærhet vil vi likevel gå inn med skilting med fareskilt «142 Barn». Dette vil øke oppmerksomheten og gi en bedre trafikksituasjon på vegstrekningen ved barnehagen. Dette tiltaket vil derfor gjennomføres i nærmeste framtid, sier Marit Høiem i trafikkavdelingen til Statens vegvesen i Akershus.

Naboer reagerer også

Torsdag skrev EUB om 80-sonen på fylkesveg 510 gjennom Åsleia i Eidsvoll. Barn, foreldre og ansatte i Åsleia Gårdsbarnehage reagerer på den høye farten i området. Den ene barnehageavdelingen har fylkesvegen som nærmeste nabo, og barn krysser vegen flere ganger daglig. Statens vegvesen vurderer trafikkmengden på strekningen til å være for lav til å forsvare nedsatt fartsgrense.

– Den generelle fartsgrensen utenfor tettbygd strøk er 80 km/t. Vegdirektoratet har gitt retningslinjer og kriter for fastsettelse av fartsgrenser. Disse legges til grunn for alle særskilte fartsgrenser utover de generelle. Særskilt fartsgrense skal brukes på veger med mange avkjørsler, mye aktivitet langs vegen og randbebyggelse. Vegens geometri skal ikke gi grunnlag for bruk av redusert fart. Fartsgrense 80 km/t er med andre ord ikke ensbetydende med at vegens geometri tåler en slik fart. Det er trafikantenes ansvar å avpasse farten etter forholdene, utdyper Høiem. Flere naboer til barnehagen har også reagert på den høye farten i området. Høiem sier man i spesielle tilfeller kan sette fartsgrensen ned til 60 km/t i tilknytning til barnehager.

Vurderer fartskriteriene

– Dette gjelder barnehager som ligger i direkte tilknytning til veger med høy årsdøgnstrafikk (ÅDT), med stor aktivitet i umiddelbar nærhet av vegen og der en vesentlig andel av barna går til og fra barnehagen i følge med foresatte. Med dette som utgangspunkt er det derfor ikke grunnlag for å sette ned fartsgrensen på gjeldende strekning da ÅDT på Åsleia FV 510 er lav, med under 200 biler gjennomsnittlig per døgn, sier Høiem. Hun presiserer likevel at fartskriteriene ligger til revisjon i Vegdirektoratet.

– Utfallet av revisjonen kan bety at vi må ha en gjennomgang av strekningen, og se om det er nye tiltak som skal gjennomføres, sier Høiem. Statens vegvesen har også oversendt en oversikt over en trafikktelling som er gjort litt lenger opp på fylkesveg 510. Denne ble gjennomført i tidsrommet 18. til 23. august, og viste et trafikkvolum fra 74 til 172 kjøretøy i ÅDT. Trafikktellingen er gjennomført ved Aasgaard. Snitthastigheten strakte seg, ifølge målingen, fra 40 til 44 km/t.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.