Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har varslet Eidsvoll kommune om at de vil tappe ned innsjøen Nord-Fløyta dersom ingen påtar seg ansvaret for demningen. Tirsdag kommer saken opp i formannskapet.

SENKET OVERLØPET

- Kommunen må ta ansvar, sier eidsvollingen Sølve Sannerhaugen.

Det var hans firma, Sanco Holding, som i 2013 sto for byggingen av et nytt overløp slik at sjøen ble senket to meter. Det skjedde etter pålegg fra NVE som fryktet at demningen kunne briste.

- ER TRYGG

Nå mener Sannerhaugen at demningen er sikker.

- Jeg har ikke foretatt noen beregninger, men utbedringene er gjort etter boka, og slik jeg ser det, er faren for dambrudd nå fjernet, sier Sannerhaugen.

Demningen består av en mange meter bred steindam i bunnen med et muroverbygg oppå.

- Etter senkingen for tre år siden, står vannet tre og en halv meter under toppen på demningen, opplyser Sannerhaugen.

Midt under utbedringen av demningen i 2013, kom det en storflom.

- Da sto vannet helt til toppen av demningen, men den holdt, påpeker han.

- FAUNAKRIMINALITET

Sannerhaugen mener at bruken av innsjøen også tilsier at den ikke må tappes ned.

- Nord-Fløyta er nordbygdas største utfartssted. Området er ei naturperle, med Pilegrimsleden, sykkelsti og badeplass. Velforeningen har lagt ned hundrevis av dugnadstimer. Hvis demningen fjernes, forsvinner sjøen og bademulighetene. Det blir rene faunakriminaliteten, sier han.

KOMMUNALT ENGASJEMENT

- Demningen er et kulturminne fra tida da vannet i Holtåa var grunnlaget for mye forskjellig industri. Kommunen er den siste som dro nytte av det oppdemte vassdraget da de innlemmet kraftselskapet Holt bruk i Eidsvoll e-verk, påpeker Sannerhaugen.

FRILUFTSMULIGHETER OG DYRELIV

Minnesund Vel har tidligere påpekt konsekvensene av å fjerne demningen. Nå kommer også hytteeiere på banen.

- Det flotte friluftsområdet med bade-, sportsfiske- og turmuligheter ødelegges, skriver Kristin og Jan Erik Nordby i et brev til kommunen. Ekteparet fra Oslo har hytte ved innsjøen.

- Hvert år er det ett eller flere storlompar som hekker ved vannet, i tillegg til en mulig liten bestand av bever. Dette vil jo selvsagt bli borte, i tillegg til fisken, skriver ekteparet.

- For oss som har hytte der, vil det være sterkt forringende og nær sagt katastrofalt om vannet blir borte. Vi ber om og håper at kommunen ser verdien av Fløyta slik den ligger i dag og tar sitt ansvar for bevaring av friluftsområdet og den gamle demningen som kulturminne, skriver de.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.