– Prosjektet er et samarbeid mellom Romerike vokalensemble, som har kirkemusikk som sin «nisje», det katolske kirkekoret fra St. Olav domkirke i Oslo og damekoret Råde vokalensemble. Det blir en kveld med stor musikalsk bredde, kvalitet og inderlighet. Det er sanger som berører følelsene. Lørdag 7. april synger vi i Jessheim kirke før turen går videre til Råde og Oslo, sier Torfrid Hystad i Romerike vokalensemble.

TIL OG OM MARIA

Vær hilset, Maria, er musikk til og om Maria, Jesu mor. Lørdag 7. april kan du høre vokalensemblet sammen med St. Olav domkor fra Oslo og Råde vokalensemble fra Råde i Østfold. Det er Helene Haarr som dirigerer østfoldingene, mens Vegar Sandholt leder begge de andre korene.

Dagen etter er det konsert i Tomb kirke i Østfold før de avslutter i St. Olav domkirke i Oslo mandag 9. april.

Helene Haarr er for øvrig tilknyttet Vokalensemblet som stemmepedagog. Haarr og Sandholt har samarbeidet tett om konsertene.

– Kirken har en lang tradisjon for å markere Maria budskapsdag. Denne dagen ble den unge Maria oppsøkt av en engel. Engelen forteller henne at hun skal få et barn, og resten av historien er kjent. Dagen markeres 25. mars, altså ni måneder før jul, forteller Vegar Sandholt.

Lørdag kan du få en smakebit av noe av denne rike musikken i Jessheim kirke

HENGIVENHET OG KJÆRLIGHET

Han forteller at Maria, Jesu mor, alltid har hatt en sentral plass i den verdensvide kirke.

– Dette gjelder særlig i de katolske kristnes hjerter. Det er et uttrykk som sier at «Det hjertet er fullt av, renner munnen over med». Da er det ikke til å undres over at det er skrevet mye musikk om og til Maria. Musikken er preget av å ha blitt til i ulike tider, sjangre og tradisjoner. Hengivenhet og kjærlighet er likevel en rød tråd. Bønnen Ave Maria som betyr Vær hilset, Maria, kan du høre på russisk, Bogoroditse Devo, av Rachmaninov. Den samme bønnen lyder ganske annerledes i østerrikske Bruckners tonedrakt, og latinske tekst. Til tross for variasjonene har musikken det felles at den er vakker, sterk og inderlig, og at den berører følelsene våre, sier Sandholt.

LES OGSÅ: Stiller med trompet, band og egne poplåter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.