• GRÜNDERE: Trond J. Laeng og Thor Johansen åpner restemat-butikk på Jessheim.

Da EUB sist skrev om Holdbart.no visste man ennå ikke når åpningen av butikken på Jessheim skulle være, men nå er dagen her.

I dag står 1500 kvadratmeter med varer og venter på nye kunder. Alle varene kommer fra de rundt 150 produsentene, importørene og grossistene gründerne til Holdbart.no har kontakt med.

Felles for alle produktene, er at de snart går ut på dato.

– Produsenter, importører og grossister kaster 77000 tonn med mat hvert år, fordi de store kjedene ikke tar inn mat som nærmer seg best-før-dato, forklarer gründer Trond J. Laeng.

Tar man husholdningene med i beregningen, kaster vi over 217 000 tonn mat som kunne ha vært spist, skriver matvett.no.

LES OGSÅ: Årlig kaster vi et matvareberg

– alle tjener på det

Han forteller at kjedene ikke tar inn tørrvarer med 100 dager eller kortere holdbarhetsdato. For ferskvarer er det 28 dager som gjelder. I tillegg får Holdbart.no varer som har blitt D-listet, og overskudd fra salgskampanjer.

– Kanskje noen bestiller inn 1000 paller av en vare, og bare får solgt 800 av dem, da kjøper vi resten, sier Thor Johansen, den andre gründeren bak konseptet.

Dette med å selge varer med kort holdbarhet er noe alle tjener på, mener Johansen og Laeng.

– I stedet for at produsenter må betale for å destruere varene, kan de nå tjene penger på å selge dem til oss. Så tjener vi på å selge det videre, og så får kunden rimelige varer. Det viktigste er at varen blir spist, forklarer Laeng.

Ulike varer uke til uke

De sier også at de har blitt mer miljøbevisste av å drive Holdbart.no. Nå har de sett hvor mye som kastes.

– Miljøet blir også spart, når varer ikke blir destruert. Så det er en jobb med mening, bedyrer Laeng.

Utvalget i butikken kan variere fra uke til uke. Holdbart.no er nemlig prisgitt leverandørene, og hva de kommer med. En gang kjøpte de et lastebillass med tyggebein til hunder.

– Vi har ikke noe fast sortiment, så man kan ikke sitte hjemme og lage handlelapp, ler Laeng.

Noen ting er dog sikrere enn andre. De vil for eksempel få brød levert hver dag, fra overskuddslageret til Hjemmebakeriet på Gardermoen.

Bra for nærmiljøet

Laeng og Johansen har stor tro på at konseptet deres hjelper mange. De sier også at det vil være bra for nærområdet.

– Vi tror ikke at dagligvarene rundt oss vil gå dårligere. Snarere tvert imot. Det er forskjellige ting vi av naturlige årsaker ikke har hos oss, og da kjøper de resten i butikken på hjørnet, forklarer Laeng, som har stor tro på at folk vil reise et stykke for å handle hos dem.

LES OGSÅ: Du kan hindre at mat blir kastet med en app på telefonen

Like god etter best før

Johansen og Laeng vil også gjerne opplyse om at det er stor forskjell på varer som har såkalt best-før-dato og de som har siste-forbruksdag.

– Vi har ikke lov til å selge varer som har gått ut med siste-forbruksdag, men mange av varene med best-før-dato er helt fine, sier Johansen, som påpeker at bare 5 % av varene har passert best-før-datoen.

FAKTA:

  • Restemat-kjede
  • Butikkjeden selger varer som matbutikker ikke vil ha. Det kan være varer med kort holdbarhetsdato eller sesongvarer det er for mye av.
  • Fra før har de butikker i Vestby, Fredrikstad og Skien. I dag åpner de på Jessheim.
  • Omsatte i fjor for 37 millioner kroner. I år forventer de å doble dette tallet.
  • Startet av Trond J. Laeng og Thor Johansen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.